Fasolka szparagowa to jedno z najpopularniejszych warzyw sezonowych w okresie letnim. Zarówno fasolka szparagowa żółta, jak i zielona jest wyjątkowo smaczna. Doskonale nadaje się jako dodatek do wielu potraw. Fasolkę szparagową bez wątpienia można określić jako jedno z najbardziej zdrowych warzyw. Zastanawiasz się jak włączyć ją do swojej codziennej diety? Przeczytaj nasz poradnik na proste i smaczne przepisy.
Spis treści
ToggleCo to jest fasolka szparagowa?
Fasolka szparagowa to jadalne, nieuformowane w pełni owoce fasoli. Jest rośliną letnią o niewielkiej tolerancji na niskie temperatury. Nazywa się je fasolą szparagową z powodu włóknistego sznurka biegnącego wzdłuż strąka. Powszechnie fasolka szparagowa znana jest jako zielona fasola, chociaż jest również żółta odmiana. Strąki fasolki osiągają zazwyczaj długość od 12 do 20 cm. Fasola szparagowa jest spożywana w strąkach przed osiągnięciem pełnej dojrzałości. Jest pożywnym źródłem białka, a najbardziej ceniona jest za swój smak, gdy jest najświeższa. Podobnie jak wszystkie inne fasole, te szparagowe po raz pierwszy były uprawiane w Ameryce Południowej. Gdy stały się znane w Europie, rozprzestrzeniły się po całym świecie.
Fasola szparagowa żółta vs zielona — dwie smaczne odmiany
Jaka jest różnica między fasolką szparagową żółtą a zieloną? Praktycznie żadna. Różnią się jedynie smakiem i kolorem.
Żółta fasolka jest bardziej delikatna i ma w swoim składzie wiele składników odżywczych. Jest bogata w fosfor i potas. Odpowiada za prawidłowe działanie mięśni, układu nerwowego i dobry stan układu kostnego. Fasolka zielona jest bardziej wytrawna i wyrazista w smaku. Zielone strąki zawierają więcej witamina A, błonnika i kwasu foliowego. Z tego ostatniego powodu jest polecana kobietom w ciąży, które swoją dietę powinny wzbogacać o tę witaminę.
Jedna i druga odmiana to jedno i to samo warzywo. Sposób gotowania jest więc również taki sam. W kuchni fasolka jest niezastąpiona, świetna po ugotowaniu w osolonej wodzie. Można upiec ją z oliwą, przyprawami, na parze, oraz jako składnik sosów, zup, zapiekanek i sałatek.
Fasolka szparagowa przepis na obiad krok po kroku
Jak ugotować fasolkę szparagową żółtą i zieloną? Należy ją gotować w osolonej wodzie. Fasolkę szparagową żółtą gotuje się nieco szybciej niż tą zieloną.
Oczywiście nie ma jednego uniwersalnego czasu na prawidłowe ugotowanie fasolki. Warto w czasie gotowania wyciągnąć jedną sztukę i spróbować. Najważniejsze jest to, by jej nie przegotować, ponieważ fasolka szparagowa rozpada się, puchnie i gorzej smakuje. Gdy fasolka jest już ugotowana, włóż ją w durszlak. Zalej zimną bieżącą wodą, by zatrzymać proces gotowania. Tak przygotowaną fasolkę możesz odcedzić i przełożyć na talerz. To świetny dodatek do obiadu, ale można ją podawać samą z sosem lub płynnym masłem.
- Fasolka żółta: 5-12 minut
- Fasolka zielona: 8-18 minut
Zapiekanka z fasolki szparagowej
To świetny sposób na zaskoczenie gości daniem głównym. Jest łatwa w przyrządzeniu, sycąca i znakomita w smaku. W garnku ugotuj ziemniaki i fasolkę, ale pamiętaj, by nie były dogotowane do końca. Pokrój boczek w kostkę, a ser zetrzyj na tarce. Piekarnik nastaw na 200 stopni Celsjusza. Ugotowane ziemniaki pokrój w plastry i wyłóż na dno szklanej brytfanny. Na ziemniaki wyłóż fasolkę szparagową i posyp boczkiem. Ser wymieszaj ze śmietanką i przyprawami. Całość zalej i wstaw do piekarnika na 40 minut.
Leczo z fasolki szparagowej
To smaczna alternatywa do klasycznej wersji tego dania. Fasolkę umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Kiełbasę i papryki pokrój w kostkę, natomiast cebulę w piórka. Pomidory podsmaż na patelni. W osobnym garnku zeszklij cebulę na oleju. W następnej kolejności dodaj wcześniej przygotowane składniki w tym fasolkę szparagową. Duś na małym ogniu pod przykryciem, aż fasolka będzie miękka. Przypraw według własnych preferencji i podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa. Gwarancja wyjątkowego smaku.
Zupa krem z fasolki szparagowej
Propozycja pysznego i delikatnego pierwszego dania. Może być również świetnym pomysłem na lunch lub przekąskę w ciągu dnia. W garnku na rozgrzanym oleju zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Po chwili dodaj fasolkę szparagową i zalej bulionem. Dopraw do smaku i gotuj do momentu, aż warzywa będą miękkie. Zmiksuj zupę na gładki krem. Zupę możesz podawać z jogurtem naturalnym i nasionami słonecznika.
Z czym podawać samą fasolkę szparagową żółtą i zieloną?
Piękno tego dania polega na tym, że jest proste i neutralne. Pasuje praktycznie do wszystkiego. Fasolka szparagowa sprawdzi się z kawałkiem ryby z sosem z białego wina lub dużym soczystym stekiem. Chociaż nie jest to oczywiste, fasolka szparagowa idealnie komponuje się z kuchnią azjatycką. Nadaj jej azjatycki akcent, dodając odrobinę mielonego imbiru, a na koniec skrop olejem sezamowym.
Fasolka szparagowa do obiadu inaczej
Frytki z fasolki szparagowej w tempurze
Wyjątkowe danie, które kojarzy się z kuchnią japońską. By przygotować takie danie, należy w pierwszej kolejności dokładnie umyć fasolkę szparagową i odciąć jej końcówki. Sekretem tempury jest jej ciasto, które jest chrupiące, lekkie i pasuje prawie do każdej potrawy. Ciasto na tempurę nieco przypomina to naleśnikowe, jednak jest bardziej gęste. By je przygotować, należy połączyć lodowatą wodę z mąką kukurydzianą i mąką pszenną. Po wymieszaniu powinno mieć konsystencje gęstej śmietany. W tak przygotowanej panierce obtocz fasolkę szparagową i natychmiast usmaż na rozgrzanym oleju w woku. Najlepiej użyj do tego szczypców i smaż pojedynczo po dwie — trzy sztuki. Gdy frytki będą gotowe, przełóż je na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Fit placuszki z fasolki szparagowej
Zdrowsza wersja słodkich placków. Fasolkę umyj i pokrój na 3-4 kawałki, a potem gotuj w osolonej wodzie. Następnie odcedź i ostudź. Oddziel jajka od żółtek. Żółtka zmiksuj z mlekiem i mąką, szczyptą soli, pieprzu i słodkiej papryki. Tak przygotowane ciasto odstaw na godzinę. Po tym czasie białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy i dodajemy ugotowaną fasolkę szparagową. Na patelni rozgrzej olej i smaż, aż placuszki się zarumienią.
Sałatka z tofu
Może być podana na imprezie okolicznościowej lub jako dodatek do dania głównego. Na pewno będzie smaczną i pożywną przekąską w ciągu dnia. Jej przygotowanie jest naprawdę proste! Tofu kroimy w kostkę i wlewamy do niego oliwę. Oprószamy wędzoną papryką i odstawiamy. Następnie gotujemy fasolkę i przygotowujemy sos winegret. Na suchej patelni można podsmażyć posiekane migdały. Finalnie łączymy wszystkie składniki tak by powstała pyszna sałatka, w której składnikiem głównym jest fasolka szparagowa.
Na fasolkę szparagową czeka się z utęsknieniem przez cały rok. W sezonie letnim fasolka uatrakcyjnia potrawy i wprowadza do nich kolor. Dostępna jest w wersji żółtej o łagodnym smaku oraz bardziej wyrazistej zielonej. Fasolkę można łączyć w barwne kompozycje i gotować na wiele sposobów. Pomysłów na dania z fasolki szparagowej jest naprawdę wiele — niektóre z nich zaskakują, ale zawsze smakują.
Pozostaw komentarz