Jeśli w świecie warzyw istnieje król, to z pewnością jest nim kalafior. Żadne inne warzywo nie jest tak bardzo wszechstronne! Możesz go gotować na parze lub blanszować, aby zachować pełnię smaku. Poprzez pieczenie lub podsmażanie wydobędziesz jego słodycz. Kalafior wchłonie olej i przyprawy, które wzmocnią jego smak. Możesz podawać go na ciepło lub w temperaturze pokojowej. Może być też częścią antipasto z pieczonych warzyw albo dodatkiem do aromatycznego kurczaka. Czy kalafior kojarzy Ci się z rozgotowanymi różyczkami i nieprzyjemnym zapachem? Z naszą pomocą możesz teraz o tym zapomnieć. Przeczytaj poradnik, jak dobrze ugotować kalafior w perfekcyjny i prosty sposób.
Spis treści
ToggleJak ugotować kalafior w całości i podzielony na różyczki?
Kalafior jest bardzo zdrowym i pożywnym warzywem, dlatego warto wykorzystywać go w wielu przepisach. Zawiera on długą listę składników, które dobrze wpływają na nasz organizm. Kalafior zawiera znaczne zapasy błonnika pokarmowego, potasu, wapnia, magnezu, a także żelaza cynku, miedzi i jodu. Posiada witaminy z grupy B oraz niewielką ilość beta-karotenu. Jednak niektórzy unikają go ze względu na specyficzny zapach, jaki wydziela się podczas gotowania. Często brakuje im pomysłów, jak wykorzystać kalafior w kuchni, tymczasem można z niego wyczarować prawdziwe arcydzieła.
Gotowany kalafior może być samodzielnym daniem w postaci:
- zupy z białych warzyw (kalafior, korzeń pietruszki, seler) zabielonej mlekiem z dodatkiem zielonego pesto;
- kalafiora zapiekanego w całości z dodatkiem orientalnych przypraw np. garam masala;
- kalafiora gotowanego tradycyjnie z zasmażką z otrąb owsianych;
oraz doskonałym dodatkiem do dań głównych w postaci:
- majonezu wegańskiego zrobionego na bazie rozgotowanego kalafiora i soli wulkanicznej (inaczej zwanej soli czarnej)
- sałatki z brokułów i kalafiora (szynka, ser, cebula) z odrobiną natki pietruszki i majonezem.
Wybierając najlepszy kalafior, zwróć uwagę na te z czysto białym i główkami. Idealny kalafior jest pozbawiony przebarwień i ma zielone liście. Kolor wskazuje na to, jak dawno kalafior był zbierany — im bielszy, tym świeższy. Jak ugotować kalafior, by świetnie smakował? Przystępując do gotowania kalafiora, należy najpierw usunąć wszystkie liście. Możesz je odłamać lub odciąć ostrym nożem. Najlepszy do tego zadnia będzie poręczny tasak, który pomoże Ci w odcięciu niepotrzebnych części warzywa. Chcąc ugotować kalafior w całości, należy naciąć go wokół łodygi i usunąć dolną część rdzenia. Główkę zachowaj nienaruszoną. W przypadku gotowania kalafiora w różyczkach także oczyść go z liści i łodyg. Ponownie użyj noża kuchennego, by po kolei odcinać największe różyczki wokół podstawy. Na koniec przytnij różyczki do preferowanych rozmiarów, a następnie:
- do dużego garnka wlej wodę lub pół na pół wodę z mlekiem;
- wsyp sól oraz cukier;
- całość zagotuj.
Kiedy doprowadzisz wodę do wrzenia, zmniejsz ogień i delikatnie włóż kalafior do garnka. Jak ugotować kalafior, aby nie był zbyt miękki? Całego kalafiora, jak i różyczki należy gotować na małym ogniu, bez przykrywki. Ważne jest to by garnek do gotowania był odpowiednio duży. Warzywo musi w całości znajdować się pod wodą, a cały kalafior dodatkowo głąbem do dołu. Dzięki temu zyska wyrazisty smak i kolor. Pod koniec gotowania sprawdź miękkość kalafiora za pomocą widelca lub końcówki noża. Powinien być jędrny i chrupiący. Po ugotowaniu odsącz go na durszlaku lub łyżce cedzakowej, która pomoże w odpowiednim osuszeniu warzywa.
Ile i jak gotować kalafior?
Kalafior powinien być gotowany bez przykrycia. Dzięki temu pozbywasz się szkodliwych gitrogenów, które utrudniają wchłanianie jodu, co znacząco wpływa na tarczycę. Kalafior nie powinien być zbyt długo gotowany, ponieważ wtedy przybiera żółty, nieapetyczny kolor. Podobnie dzieje się w przypadku, gdy zapomnimy o dodatku soli. Gotując kalafior w całości pamiętaj, że czas zależy od jego wielkości. Ile gotować kalafior? Mały kalafior waży ok. 600 g, średni ok. 800 g, natomiast duży 1-1,2 kg, zatem:
- Cały kalafior najlepiej gotować przez 10-15 minut. Zagotuj w dużym garnku trzy litry wody i dodaj do niej trzy łyżeczki soli. Ostrożnie umieść warzywo we wrzątku, następnie zmniejsz ogień. Kalafior gotuj bez przykrycia. Stopień jego miękkości sprawdzaj za pomocą widelca.
- Kalafior w różyczkach należy gotować 7-10 minut. Jeśli lubisz miękkie warzywo, gotuj je przez około 10 minut. Podziel kalafior na mniejsze kawałki i pozbaw twardych części. Różyczki kalafiora sprawdzą się jako dodatek do pysznych sałatek.
- Kalafior na parze gotuje się od 8 do 12 minut, w zależności od wielkości warzywa. Zwróć uwagę, aby całość dokładnie przykryć pokrywką. Kalafior nabierze ciekawego smaku, gdy do gotującej się wody wsypiesz zioła lub dodasz kostkę rosołową.
Z czym podawać gotowany kalafior?
Delikatny kalafior gotowany wykorzystasz w diecie wegetariańskiej, wegańskiej i bezglutenowej. Doskonale nadaje się do wielu potraw takich jak zupy, sałatki i przystawki na drugie danie. Kalafior możesz usmażyć, piec, gotować lub spożywać na surowo. Jest wiele możliwości jego przygotowania, dlatego kalafior to najpopularniejsze warzywo w polskiej kuchni. Z gotowanego kalafiora można przygotować zupę krem i posypać ją prażonymi pestkami dyni. Bardzo fajnym sposobem na podanie go jako danie główne są kotlety z kalafiora. To nie tylko smaczny i prosty przepis, ale również super pomysł na obiad dla dziecka. Są niskokaloryczne i świetnie nadają się do burgerów oraz na kanapki. Gotowany kalafior możesz dodać do wielu dań, by uzyskać wyrazisty smak i konsystencję. Jednak podstawowym i najbardziej popularnym sposobem jest podawanie kalafiora polanego zasmażką. Jak zrobić idealną zasmażkę do kalafiora? Na patelni rozgrzej masło, dodaj bułkę tartą, wymieszaj całość drewnianą łyżką i zeszklij. Dzięki temu powstanie gęsta masa, którą możesz polać kalafiora. Kalafiora możesz także podać w sosie śmietanowym, na pięknym ceramicznym talerzu. Ważne jest również to, na czym podajemy tak pyszne danie, bo król warzyw wymaga specjalnej oprawy.
Zasmażka do kalafiora — z dobrą patelnią teflonową to nie problem
Szybki dodatek do gotowanych warzyw, który smakuje zwłaszcza dzieciom. Zasmażka wzbogaca delikatny smak kalafiora. Jeśli chcesz ją dobrze usmażyć, przygotuj małą patelnię lub rondelek. Rozpuść w nim masło i wysyp bułkę tartą. Mieszając, smaż na niewielkim ogniu aż bułka zrobi się złoto-brązowa. Gdy zasmażka będzie już gotowa, polej nią kalafiora łyżką do nakładania.
Czas na nowe smaki — kalafior pieczony na dużej blaszce
Ciekawym i pysznym sposobem na podanie kalafiora jest upieczenie go. Chrupiące i karmelowe brzegi połączone z masłem sprawiają, że taki kalafior praktycznie rozpływa się w ustach. By przygotować tak wyjątkowe danie, ułóż różyczki na blaszce do pieczenia. Możesz wybrać blaszkę płaską lub głęboką, która ułatwi Ci przenoszenie dania do i z piekarnika. Polej różyczki kalafiora oliwą z oliwek, solą, pieprzem i dodatkowymi przyprawami. Dodatkowo możesz udekorować go sosem śmietanowym, pesto lub posypać dodatkami takimi jak oliwki, orzeszki pinii i pietruszka. Wymieszaj wszystko, aż składniki dobrze się połączą, a potem:
- Rozłóż różyczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w piekarniku w 220°C przez 30-35 minut w przypadku małych różyczek lub 40-45 minut w przypadku dużych.
- Wyjmij kalafior z piekarnika i natychmiast podawaj.
Dodatkowo podamy Ci wskazówki dotyczące idealnie upieczonego kalafiora.
- Istotną sprawą jest olej, potrzebujesz go więcej niż myślisz. Na dużą główkę kalafiora potrzeba ok. 1/4 szklanki oleju. Dzięki temu kalafior będzie chrupiący i dobrze doprawiony.
- W połowie pieczenia możesz odwrócić różyczki — będą piekły się bardziej równomiernie. Możesz do tego użyć szpatułki.
- By sprawdzić, czy kalafior jest gotowy, delikatnie włóż w niego końcówkę noża. Jeśli napotkasz niewielki opór, to gotowe!
Pieczony w całości kalafior jest świetną bazą do zupy. Zrób zupę krem z pieczonego kalafiora — sycącą, rozgrzewającą i pachnącą sezamem. Do blachy, na której znajduje się kalafior, dodaj główkę czosnku. Wystarczy, że upieczony kalafior zalejesz gorącym bulionem. Dokładnie zblenduj go na gładki krem i gotowe. Ponieważ kalafior jest jak gąbka chłonąca smaki, do pieczonego kalafiora możesz dodać różne wariacje przypraw. Świetnie smakuje z oliwą z oliwek, solą, pieprzem. Jest doskonały po meksykańsku z czerwoną papryką i łyżeczką kuminu, doprawiony sokiem z limonki. Jest więcej sposobów na serwowanie kalafiora. Jego mięsistość sprawia, że jest on wegańską alternatywą do mięs. Delikatny kalafior gotowany podany jako danie główne z sosem i bułką tartą to kulinarne dzieło sztuki.
Pozostaw komentarz