Spis treści
ToggleJak nakryć stół dla gości?
Wraz z nadejściem Bożego Narodzenia, warto zacząć myśleć nie tylko o dekoracjach do domu. Warto zastanowić się również o tym — jak przygotować nakrycie stołu wigilijnego. Tego ostatniego punktu nie należy lekceważyć! Prawidłowe nakrycie stołu jest w stanie uatrakcyjnić otaczający nas wystrój. Nada również odrobinę oryginalności i elegancji na Boże Narodzenie.
Przygotowując uroczystą kolację, jaką niewątpliwie jest Wigilia, warto zapoznać się z podstawowymi zasadami dekoracyjnymi. Dzięki nim sprawisz, że ten wieczór będzie wyjątkowy dla Ciebie i Twoich gości.
Jak powinno wyglądać świąteczne nakrycie stołu? Oszałamiająca dekoracja w 4 krokach
Planujesz przygotować u siebie uroczystą kolację Wigilijną? Podpowiemy Ci jak nakryć stół, aby zapewniał komfort Twoim gościom. Atrakcyjnie nakryty stół prezentuje się zdecydowanie bardziej zachęcająco. Pamiętaj, że zastawa stołowa i dekoracje powinny tworzyć harmonijną całość, zwłaszcza jeśli chodzi o kolację Wigilijną. Jeśli chcesz, aby nakrycie stołu prezentowało się elegancko, musisz zadbać o następujące szczegóły.
Kolor zastawy stołowej ma znaczenie
Ta zasada jest podstawą dobrego smaku i sprawdza się zarówno w modzie, jak i dekoracjach. By zachować harmonię, skup się na trzech kolorach. Wybierz te odcienie, które najbardziej do siebie pasują. Na świątecznych stołach panują klasyczne zestawienia: bieli i czerwieni, błękitu i bieli czy złota i czerni. Gdy wybierzesz zestawienie czerni i złota postaw na miedziane dodatki lub w odcieniu różowego złota. Jeśli mieszasz kolory, pamiętaj, by zastosować zasadę spójności kolorystycznej. Np. kiedy wszystkie podkładki są złote to kieliszki niebieskie, a świece srebrne. Ta zasada pozwoli Ci zachować przyjemną harmonię świątecznego nakrycia stołu.
Złoto to nowa czerń — pasuje do wszystkiego
Jeśli chcesz uzyskać wyrafinowane nakrycie stołu wigilijnego, użyj złotych dekoracji. Złoto możesz zmieszać z elegancją czerni lub czerwieni. Złoty akcent to zdecydowanie atut na wigilijnym stole. Trzymając się ściśle złotej kolorystyki połączonej ze stonowanymi kolorami, pozwalasz sobie na większą oryginalność. Pamiętaj jednak by nie przesadzić, nie przeciążaj zastawy zbyt wieloma złotymi sztućcami czy dodatkami. Zachowaj lekkość.
Rozświetl nakrycie stołu wigilijnego
W okresie świątecznym lubimy jasne stoły. Dekorując świąteczny stół dobrym pomysłem jest zwielokrotnienie źródła światła. Możesz postawić na lekką girlandę umieszczoną na środku stołu i piękne świeczniki. Zamiast mnóstwa małych świec wybierz te średniej wielkości i dobrze widoczne. Baw się światłem i kształtem, a nie kolorem. Całkowity biały stół i jednolite oświetlenie jest niezwykle eleganckie.
Postaw na przejrzystość
By Twoje nakrycie stołu wigilijnego było przyjemne i uporządkowane, unikaj zbędnych elementów i postaw na przejrzystość. W doborze kolorów polecamy przede wszystkim matowe odcienie. Warto postawić na ponadczasową i szykowną biel lub pastelowy błękit. Na środku stołu postaw kilka świeczników w tej samej tonacji co zastawa stołowa. Dużą popularnością cieszą się minimalistyczne, metalowe świeczniki oraz ażurowe modele, które stanowią doskonałą ozdobę świątecznego stołu
Nakrycie stołu — najważniejsze elementy, o których musisz wiedzieć
O czym musisz pamiętać, by nakrycie stołu wigilijnego było idealne? Przede wszystkim o tym, że elementy, które postawisz na stole, muszą być jednocześnie użyteczne i funkcjonalne. Zastawa stołowa powinna składać się z czystych naczyń bez wyszczerbień i pęknięć. Zaopatrz się w serwis obiadowy w jednym, spójnym stylu. Jego skład musi obejmować duży płaski talerz, mniejszy talerz obiadowy i głęboki talerz lub miska. Uniwersalnym rozwiązaniem, które będzie pasować do każdej okazji, jest biała lub kremowa porcelana. Dzięki niej stworzysz eleganckie nakrycie stołu wigilijnego.
Ułożenie naczyń na stole
Prawidłowe nakrycie stołu wigilijnego powinno być dostosowane do liczby gości i zaplanowanego menu. Weź pod uwagę rodzaje dań, które zamierzasz podać i przygotuj sztućce i talerze do każdego z nich. Pamiętaj, by nie układać wszystkich talerzy i talerzyków jeden na drugim. Ok. 2 cm od krawędzi stołu ustaw talerz podstawowy, a na nim talerz do pierwszej serwowanej potrawy. Talerz podstawowy nie służy do serwowania dań — jego zadaniem jest nakrycie stołu i wyznaczenie miejsca dla gościa. Jeśli zaczynasz od przystawek ustaw odpowiedni talerzyk na tym podstawowym, jeśli zaczynasz od zupy — ustaw tradycyjny talerz głęboki.
Nie zapomnij o talerzykach na pieczywo, jeśli chcesz dodatkowo podać chleb i bułki. Te talerzyki powinny znaleźć się po lewej stronie talerza podstawowego, zaraz za sztućcami.
Po zjedzeniu przez gości przystawek zbierz talerze i połóż na wszystkich nakryciach głębokie talerze na zupę. Po każdym daniu należy postąpić w ten sam sposób, dzięki czemu zaoszczędzisz sporo miejsca. Wszystkie talerze zbiera się ze stołu dopiero po daniu głównym — wtedy można rozłożyć talerze do deseru.
Jak prawidłowo ułożyć sztućce na stole?
Tworząc idealne nakrycie stołu wigilijnego nie zapomnij o prawidłowym ułożeniu sztućców. Kolejność ich ułożenia powinna odpowiadać kolejności serwowania przygotowanych potraw. Sztućce, które będą używane w pierwszej kolejności powinny znaleźć się najdalej od talerza. Używane jako ostatnie sztućce do dania głównego powinny z kolei zostać położone najbliżej talerza.
Z lewej strony nakrycia należy położyć widelec obiadowy z ząbkami do góry, a po prawej stronie talerza nóż ostrzem do wewnątrz. Przed daniem głównym zwykle serwowana jest zupa. Jeśli i Ty zamierzasz ją podać, połóż łyżkę na prawo od talerza, po zewnętrznej stronie noża. Łyżkę połóż wypukłą stroną do dołu. Podając przystawki, zgodnie z kolejnością podawania połóż sztućce na zewnątrz pozostałych. Nóż do przystawek powinien leżeć po prawej stronie, za łyżka do zupy. Widelce kładziemy po lewej stronie, za widelcem do dania obiadowego.
Podczas wigilijnej kolacji mogą przydać się inne sztućce, które także należy położyć w odpowiednim miejscu nakrycia. Oto kilka przydatnych zasad:
- sztućce do deseru — Desery spożywa się łyżeczką (np. lody) lub można użyć widelczyka deserowego (ciasta). Sztućce deserowe układa się powyżej talerza poziomo. Widelczyk należy położyć ząbkami w prawo, trzonek łyżeczki powinien być zwrócona w lewo.
- łyżeczka do kawy — Deser najczęściej serwowany jest z kawą lub herbatą w eleganckich filiżankach ze spodeczkami. Pamiętaj, że łyżeczki do kawy lub herbaty powinno się kłaść na spodkach.
- sztućce do ryby — Nóż i widelec do dań rybnych są nieco mniejsze niż standardowe. Widelec ma trzy ząbki, a nóż do ryb ma lekko odchylone ostrze. Jeśli nie masz specjalnych sztućców do ryb, możesz zastąpić je dwoma widelcami.
- nóż do masła — Taki nożyk kładzie się na osobnym talerzyku po lewej stronie sztućców do deseru.
- sztućce do steków — Specjalny nóż do steków kładzie się po prawej stronie głównego talerza. Po lewej stronie talerza należy położyć trójzębny widelec do steków.
Gdzie położyć serwetki?
Serwetki dobieramy do obrusu i zastawy. Na uroczyste okazje warto przygotować białe tekstylne serwetki. Powinny zostać zwinięte lub złożone i położone po lewej stronie nakrycia. Możesz zdecydować się na praktyczne serwetki papierowe, które obecnie dostępne są w wielu różnych kolorach i wzorach. Jeśli planujesz użyć serwetnika to z powodzeniem możesz wykorzystać go jako elegancką dekorację. Znajdź odpowiedni serwetnik, który będzie pasował do zaplanowanej przez Ciebie aranżacji stołu. Możesz zdecydować się np. na klasyczny serwetnik metalowy lub model z porcelany.
Użycie wazy na zupę
Trudno sobie wyobrazić Święta Bożego Narodzenia bez tradycyjnego barszczu czerwonego. Jest to jedna z tych potraw, których nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Tylko w czym ją zaserwować, aby nie tylko cieszyła podniebienie? To musi być naczynie, które dobrze prezentuje się na stole.
Najczęściej spotykaną wazą jest tradycyjny model z pokrywą i wygodnymi uchwytami. Może być wykonany z białej porcelany i delikatnie zdobiony. Na rynku dostępne jest wiele rodzajów, jednak te popularne zdobione są srebrnym lub złotym wzorem. Klasyczna zastawa, w tym porcelanowa waza jest zawsze modna i elegancka. Jeśli jednak nie lubisz tego typu rozwiązań, sięgnij po nowoczesne termomisy dostępne w naszym sklepie.
Obrus
Nakrycie stołu Wigilijnego należy zacząć od wyboru eleganckiego obrusu. Jeśli chodzi o tkaninę to najlepsze są bawełniane obrusy lub alternatywne wersje — lniane. Te pierwsze są niezwykle trwałe, natomiast te drugie są łatwe w praniu i niezwykle eleganckie.
Kolor obrusu zależy w dużej mierze od tego, w jakim stylu szykujesz nakrycie stołu wigilijnego. Biel, czerwień i złoto to najpopularniejsze odcienie, które nadają elegancji i szczypty wyrafinowania.
Tradycyjny obrus czy jednorazowy?
Podstawową rolą obrusu jest przede wszystkim nakrycie stołu i zabezpieczenie jego powierzchni. Odpowiednio dobrana tkanina może ochronić blat stołu przed zabrudzeniem, poplamieniem lub uszkodzeniem. Dużą popularnością cieszą się obrusy plamoodporne, które nie ulegają zniszczeniu na skutek zalania silnie barwiącymi płynami, takimi jak kawa czy czerwone wino.
To, z jakiej tkaniny wykonany jest obrus wpływa na to, czy będzie on łatwy w wyczyszczeniu, prasowaniu oraz czy będzie trwały. Największą popularnością cieszą się obrusy, które zostały wyprodukowane z naturalnych tkanin, takich jak bawełna czy len, natomiast wiele osób wybiera również obrusy syntetyczne, wykonane z materiałów, takich jak poliester.
Jak dobrać rozmiar obrusu?
Planując nakrycie stołu obrusem, warto zwrócić uwagę rodzaj i kształt tkaniny będzie najbardziej odpowiadał naszym potrzebom. Podstawowym czynnikiem, decydującym o dokonaniu zakupu powinien być kształt stołu. Do okrągłego stołu dobrze dobrać niewielki, okrągły obrus, natomiast do prostokątnego dużego stołu większy prostokątny.
Warto pamiętać, że prawidłowo dobrany obrus powinien zwisać ponad naszymi krzesłami. Nie może również utrudniać swobodnej rozmowy czy spożywania posiłku. Uznaje się, że uniwersalna długość zwisającej części obrusu powinna wynosić od 20 do 25 cm. Wartość ta powinna być również uzależniona od wysokości umiejscowionych wokół stołu krzeseł.
Dlaczego dajemy sianko pod obrus?
Tradycji Bożonarodzeniowych w Polsce jest naprawdę wiele. Niektóre z nich znane są tylko w pewnych regionach jednak kładzenie sianka pod nakrycie stołu jest wspólną tradycją. Sianko symbolizuje ubóstwo, w jakim urodził się Jezus Chrystus. Tradycji kładzenia sianka często towarzyszy biały obrus, który kolorem nawiązuje do koloru ubrań Jezusa.
Mimo że sianko jest symbolem ubóstwa i skromności, ma przynieść domownikom dobrobyt na kolejny rok. W niektórych regionach Polski domownicy i goście wyciągają źdźbła wystające spod obrusa i ten, kto wyciągnie proste i najdłuższe będzie miał powodzenie na następny rok.
Co symbolizuje puste miejsce przy stole wigilijnym? Czy ta tradycja jest nadal praktykowana?
Święta Bożego Narodzenia, jak i sama Wigilia obfitują w przesądy, tradycje i zwyczaje. Jednym z nich jest również dodatkowe nakrycie przy wigilijnym stole. Jeszcze do niedawna wierzono, że na wieczerzy wigilijnej pojawiają się dusze zmarłych. To właśnie dla „przybysza z zaświatów” zostawiano wolne miejsce przy stole. Zwyczaj ten przetrwał do dzisiaj jako puste miejsce pozostawione dla niespodziewanego przybysza.
Istnieje jednak kilka wersji wyjaśnień tego, dla kogo przygotowujemy dodatkowe nakrycie przy wigilijnym stole. W XIX wieku wierzono, że podczas wieczerzy wigilijnej ujrzeć można osobę zmarłą w bieżącym roku. Wiele osób wierzy, że oprócz obecnych w domu członków rodziny, w kolacji uczestniczą także zmarli najbliżsi. To właśnie dla nich powinno się pozostawić dodatkowe nakrycie.
Pozostaw komentarz