Spis treści
ToggleDomowe wypieki z Thermomix®
Domowe wypieki to nie tylko pyszne bułeczki i ciasta, ale też nasza wielka pasja. Uwielbiamy spędzać wolny czas na pieczeniu przeróżnych pyszności. Odkąd w naszych domach zagościł Thermomix, coraz częściej wybieramy własnoręczne przygotowywanie pieczywa czy słodkości. Dzieci je uwielbiają, a proste przepisy to wspaniały sposób na wprowadzenie ich do świata zdrowej kuchni.
Zastanawiasz się jak spędzić wolne popołudnie? Zacznij robić domowe wypieki w zaciszu Twojego domu! Jeśli w Twojej kuchni pierwsze skrzypce gra Thermomix®, koniecznie wypróbuj nasze propozycje na domowe wypieki. Dzięki temu urządzeniu z łatwością przygotujesz idealne ciasto na bułki, chleb czy inne, słodkie wersje wypieków.
Mała piekarnia w domu - domowe wypieki chleba i bułek
Nasza mała piekarnia w domu ma już za sobą kilkuletnie doświadczenie. Z tego powodu możemy zdradzić kilka sekretów, które pozwolą na domowe wypieki idealnego chleba i bułek. Pierwsza (żelazna) zasada to trzymanie się ilości składników wskazanej w przepisie. Kolejna polega na tym, aby dodawać osobno do misy miksującej drożdże, sól i cukier. Cukier i sól razem mogą zmniejszyć efektywność działania drożdży. Zadbaj o to, aby nie miały ze sobą kontaktu na pierwszym etapie przygotowywania ciasta. Pamiętaj też o tym, że woda, której dolewasz do ciasta, musi być letnia. Jeżeli będzie za gorąca, zbyt szybko aktywuje działanie drożdży. Za zimna woda może z kolei spowolnić ten proces.
Mała piekarnia w domu to zdecydowanie tańsza i zdrowsza wersja niż kupowanie pieczywa w sklepie. W końcu to domowe wypieki, których skład i sposób wykonania znamy doskonale.
Bułki do hamburgerów
Hamburger to król wśród dań typu fast food. Nic dziwnego, bo jest pyszny, a jego wykonanie wprost banalne! Głównym składnikiem tej potrawy jest odpowiednio wysmażony kotlet z mięsa wołowego i zarumieniona bułka do hamburgerów. Kiedy dopada Cię ochota na hamburgera, możesz z łatwością przyrządzić go w domu według własnych preferencji.
Z pomocą Thermomix® przygotujesz wspaniałe ciasto na bułki do hamburgerów w zaledwie w kilka minut! Jego główną zaletą jest prosty skład, bez substancji konserwujących czy spulchniaczy. Co najważniejsze — do wypieczenia świeżej bułki do burgerów skorzystasz ze składników, które znajdziesz w każdej kuchni.
Składniki:
20 g cukru
150 g ciepłego (ale nie wrzącego!) mleka
150 g wody
15 g drożdży (około 1 łyżeczki suszonych)
20 g masła w pokojowej temperaturze + odrobina do natłuszczania
500 g mąki pszennej + odrobina do posypywania
1 jajko lekko roztrzepane do glazurowania
20 g cukru
1 ½ szczypty soli
sezam lub czarnuszka do posypania bułek (opcjonalnie)
Przygotowanie ciasta na bułki do hamburgerów w Thermomixie®
- Dodaj do misy miksującej mleko, wodę, masło, drożdże i cukier. Wymieszaj przez 10 sekund na poziomie obrotów 3. Całość podgrzej przez 3 minuty na ustawionej temperaturze 37°C oraz poziomie obrotów 2. Przygotuj dużą miskę.
- Dodaj mąkę i 1 ½ szczypty soli. Następnie wybierz program do zagniatania ciasta na 10 minut/poz. Thermomix/Interwał.
- Przełóż ciasto do przygotowanej miski i przykryj, np. ściereczką. Odłóż w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aby w tym czasie mogło wyrosnąć i podwoić swoją objętość.
- Przygotuj blachę do pieczenia i odstaw. Wyrośnięte ciasto umieść na oprószonym mąką blacie i podziel na 8-10 równych kawałków. Każdy z nich uformuj na kulkę. Ułóż kulki na blaszce pokrytej papierem do pieczenia i przykryj ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce na około 30-50 minut do wyrośnięcia. 10-15 minut przed rozpoczęciem pieczenia, nagrzej piekarnik do temperatury 180°C.
- Wyrośnięte ciasto na bułki do hamburgerów posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp sezamem lub czarnuszką (opcjonalnie). Włóż do piekarnika i piecz przez 25-30 minut w temperaturze 180°C. Upieczone bułki hamburgerowe wyjmij i pozwól im ostygnąć.
Nasz rada: Marzą Ci się oryginalne, czarne bułki do burgerów? Dodaj kilka kropelek czarnej sepii (atrament z mątwy) przed zagniataniem ciasta.
Chleb portugalski z Thermomix®
Domowej roboty chleb portugalski skradł serca posiadaczy Thermomixa®. Na szczególną uwagę zasługuje jego genialny smak, zapach i unikalne właściwości. Jest puszysty, a jednocześnie ma chrupiącą skórkę. Zachowuje świeżość przez długi czas. Można z niego przyrządzić efektowne kanapki lub podać jako dodatek do oliwy czy zupy. Chleb portugalski powstaje z ciasta na bazie kilku składników. Z tego powodu, domowe wypieki tego pieczywa należą do jednych z najbardziej udanych.
Składniki:
720 g mąki pszennej typu 650 lub 750
550 g wody (letniej)
15 g drożdży świeżych lub 1 łyżeczka pokruszonych
10 g soli (1 łyżeczka)
1 łyżka miodu
Do glazurowania: 1 łyżka oliwy połączona z 1 łyżką wody
Przygotowanie ciasta na chleb portugalski w Thermomixie®
- Dodaj letnią wodę do misy Thermomixa, a następnie drożdże, miód, mąkę i sól. Zagniataj przez 5 minut na programie Ciasto .
- Z założoną miarką na pokrywce, pozwól ciastu wyrosnąć w Thermomixie przez 45 minut. Po tym czasie włącz zagniatanie na 1 minutę.
- Przełóż ciasto na oprószony mąką blat lub silikonową matę i energicznie uformuj bochenki.
- Ułóż uformowane bochenki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub matą do pieczenia. Ostaw przykryte ściereczką na ok. 20 minut do wyrośnięcia. Ciasto powinno powiększyć się dwukrotnie.
- Zrób cienkie nacięcia na wierzchu, a następnie posmaruj bochenki mieszkanką wody z oliwą.
Pieczenie chleba portugalskiego w piekarniku
Nagrzej piekarnik do temperatury 210°C. Włóż do środka miseczkę żaroodporną z odrobiną wody (nadaje wypieczonemu chlebowi miękkość i idealną chrupkość). Po nagrzaniu piekarnika, posyp bochenki mąką i włóż blachę. Zmniejsz temperaturę do 200°C i piecz przez 25-30 minut.
Upieczony chleb portugalski wyjmij i odstaw do ostygnięcia przed pokrojeniem.
Nasza rada: wykorzystaj pojemniki na żywność do przechowywania chleba. Zachowa swoją świeżość na dłużej.
Przepisy na ciasta z Thermomixa
Świeżo upieczone ciasto posypane cukrem pudrem czy puszysty sernik to klasyczne, domowe desery. Ciasta z Thermomix są naprawdę pyszne i łatwe do wykonania. Za każdym razem wychodzą nam idealnie! Ciasto jest podstawowym elementem każdej specjalnej okazji. Warto jest zatem mieć pod ręką kilka sprawdzonych przepisów. Jak zrobić domowe ciasto, które jest tak dobre, że wszyscy pomyślą, że pochodzi z ekskluzywnej piekarni? Sprawdź sposoby na ciasta z Thermomix, które od lat rozpieszczają nasze podniebienia!
Ciasto truskawkowe
Spodziewasz się gości i chcesz zaskoczyć ich pysznym, domowym ciastem? Odkąd truskawki stały się owocem całorocznym, przepisów na ciasto z ich udziałem nie brakuje. Przedstawiamy wyśmienite ciasto truskawkowe z Thermomixa, które nasi goście wprost uwielbiają! Jest przede wszystkim sprawdzone i doceniane w gronie naszych domowników. To ciasto truskawkowe z pewnością zasługuje na miano stałego gościa na naszym stole.
Składniki na ciasto dla 8 osób:
190 g cukru
320 g truskawek
300 g mąki
Skórka cytryny
Sok z cytryny
150 g masła
1 łyżka drożdży
4 jajka
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Przygotowanie ciasta truskawkowego w Thermomix®
- Umyj i pokrój truskawki. Dodaj masło i cukier do misy, a następnie ustaw na poziom prędkości 4 na 50 sekund.
- Dodaj sok z cytryny i skórkę. Wybij jajka i kontynuuj na poziomie prędkości 4 przez 1 minutę.
- Dosyp mąkę i drożdże miksując przez następne 30 sekund na tym samym poziomie.
- Dodaj truskawki i ustaw program 2 na 10 sekund.
- Przygotuj okrągłą formę do pieczenia ciasta, odpowiednio ją wcześniej natłuszczając. Możesz wykorzystać również papier do pieczenia. Używamy formy do pieczenia o średnicy 26 cm. Nagrzej piekarnik do 180°C.
- Przelej przygotowane ciasto do formy i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 40 minut w stałej temperaturze w opcji góra – dół.
Po 40 minutach sprawdź suchym patyczkiem, czy ciasto jest dobrze wypieczone. Wyjmij ciasto i poczekaj, aż ostygnie. Na koniec użyj wygodnego przesiewaka do posypania cukrem pudrem.,
Sernik z żurawiną
Sernik z żurawiną to jedno z tych ciast, które wykonujemy z ogromną przyjemnością. Mimo tego, że na jego przygotowanie trzeba poświęcić nieco więcej czasu, zdecydowanie jest tego wart! Gładki, kremowy i rozpływa się w ustach — tak podsumowalibyśmy ten sernik z żurawiną. Sama w sobie żurawina genialnie podkreśla jego smak. Dzięki Thermomix przygotujesz idealną masę sernikową i kruche ciasto na spód.
Składniki na masę sernikową:
750 g twarogu (najlepiej półtłustego)
250 g mascarpone
120 g śmietanki 30% lub 36%
150 g cukru
60 g mąki ziemniaczanej
100 – 150 g żurawiny (świeżej lub mrożonej)
5 jajek
1 białko
1 opakowanie cukru waniliowego (około 12 g)
odrobina wody do pieczenia
Przygotowanie masy serowej w Thermomix
- Odważ odpowiednią ilość żurawiny i umyj, jeśli korzystasz ze świeżej. Wsyp do miseczki i odstaw.
- Do misy miksującej Thermomix włóż 750 g twarogu oraz 150 g mascarpone. Dodaj jajka, białko, śmietankę, cukier zwykły i waniliowy, mąkę ziemniaczaną. Miksuj na poziomie 7 przez 45 sekund.
- Masę serową odstaw do oddzielnej miski i ustaw piekarnik do temperatury 180°C.
- Umyj misę i przejdź do przygotowania spodu.
Składniki na spód:
140 g mąki pszennej tortowej
100 g cukru
1 żółtko
80 g masła (zimnego)
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie spodu ciasta:
- Przygotuj krążek z papieru do pieczenia o średnicy Ø 24 cm. My używamy naszej regulowanej formy do pieczenia, aby jak najbardziej dopasować boki do wyciętego spodu.
- Przesianą przesiawakiem mąkę, proszek do pieczenia i cukier przesyp do misy miksującej. Dodaj do nich zimne masło pokrojone na kawałki i żółtko.
- Wymieszaj całość przez 15 sekund na poziomie 4.
- Przełóż powstałą masę do przygotowanej wcześniej formy do pieczenia. Rozprowadź ją równomiernie po bokach i spodzie dociskając dłońmi.
- Włóż formę do rozgrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez 20 minut.
Pieczenie sernika w piekarniku:
- Zmniejsz temperaturę piekarnika do 160°C. Po wyjęciu i lekkim ostygnięciu upieczonego spodu przelej na niego przygotowaną wcześniej masę sernikową. Na wierzchu ułóż równomiernie żurawinę.
- Przygotuj małe, płaskie naczynie o pojemności około 1 litra i wlej do niego wody w temperaturze pokojowej. Umieść je na najniższym poziomie piekarnika.
- Włóż sernik do piekarnika na drugim poziomie od dołu i piecz przez około 1 godzinę i 10 minut w stałej temperaturze 160°C.
- Na kilka minut przed zakończeniem pieczenia możesz użyć papieru do pieczenia do przykrycia powierzchni sernika. Unikniesz w ten sposób nadmiernego przypieczenia.
- Po upieczeniu nie wyjmuj ciasta z piekarnika. Uchyl lekko drzwiczki i pozostaw je do całkowitego ostygnięcia. Następnie odstaw sernik do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Masa sernikowa w trakcie chłodzenia odpowiednio stężeje, a środek ciasta będzie miał odpowiednią konsystencję.
Pozostaw komentarz