Spis treści
ToggleKrótka historia piernika — co symbolizują pierniczki na choince?
Żadne słodycze nie symbolizują świąt podobnie jak pierniczki. Pieczone są w wielu formach. Od jadalnych domków przez piernikowe ludziki ozdobione cukierkami po przyprawione ciasto piernikowe. Piernik to przede wszystkim połączenie imbiru z miodem.
Korzeń imbiru po raz pierwszy uprawiany był w starożytnych Chinach. Stosowany był jako środek leczniczy. Do Europy dotarł Jedwabnym Szlakiem. W średniowieczu był preferowany jako przyprawa ze względu na maskowania smaku konserwowanych mięs. Obecnie używamy imbiru jako skutecznego środka na dolegliwości żołądkowe.
Historia obecnych świątecznych pierniczków, które przyprawione są mocną, korzenną przyprawą rozpoczyna się w Niemczech. Zostały one spopularyzowane w XIX wieku po opublikowaniu niezbyt świątecznej bajki o Jasiu i Małgosi. W bajce — dom czarownicy zbudowany był z chleba i zadaszony był ciastami. W późniejszych wersjach cały domek stał się piernikiem. Niemieccy piekarze zainspirowali się tą historią, że zaczęli wytwarzać małe zdobione domy z miodowo-imbirowego piernika.
Pierniczki mają różne kształty. To nie tylko domki — mogą być figurami lub małymi ludzikami. Nowoczesna tradycja robienia pierników stała się rodzinnym wydarzeniem bożonarodzeniowym na całym świecie. Ubierając choinkę, warto więc wiedzieć, co symbolizują świąteczne pierniczki, które wieszamy na jej gałęziach. Przede wszystkim są symbolem zabawy, radości i dostatku na przyszły rok.
Kiedy zrobić pierniczki na Święta?
Klasyczne pierniczki wycinane nazywane są ‘całorocznymi’. Można je upiec nawet teraz. Można też odłożyć to na początek grudnia, wolne popołudnie lub weekend pieczenia z dziećmi. Pierniczki, które schowasz w zakamarkach swojej spiżarni, będą smakować równie dobrze nawet po roku!
Przepis z gotową mieszanką korzenną
SKŁADNIKI:
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki miodu naturalnego lub sztucznego
- 1/2 szklanki cukru
- pół kostki masła
- 1 jajko
- 3 łyżeczki przyprawy piernikowej
- 3 łyżki kawy inki lub rozpuszczalnej zwykłej
- pół łyżeczki sody
- żółtko lub roztrzepane jajko do posmarowania pierniczków
- olej do posmarowania blachy lub pergamin do jej wyłożenia
PRZYGOTOWANIE:
- Masło, płynny miód oraz cukier stop w małym rondelku.
- Dodaj przyprawę do pierników i ostudź mieszankę.
- Ostudzone masło z miodem, cukrem i przyprawą korzenną wymieszaj z mąką i pozostałymi składnikami.
- Ciasto zostaw na noc w lodówce, by następnego dnia było plastyczne.
- Zagnieć gładkie ciasto i rozwałkuj je na grubość poniżej 1 cm. Wytnij foremkami dowolne kształty i ułóż na blasze.
- Piecz 15 minut w piekarniku nagrzanym na 170 stopni.
- Po wystudzeniu udekoruj pierniczki pisakami, kuleczkami i innymi jadalnymi ozdobami, które można kupić w każdym sklepie spożywczym.
- Po wyschnięciu dekoracji włóż pierniczki do metalowej puszki.
- Dodatkowo umieść tam skórkę chleba — wtedy pierniczki pozostaną miękkie.
Przepis z przygotowaniem mieszanki korzennej
SKŁADNIKI:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3/4 kostki masła
- pół szklanki cukru drobnego
- 200 g płynnego miodu
- pół szklanki śmietany kwaśnej 18%
- 4 żółtka jajek
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- łyżeczka kakao
DO PRZYGOTOWANIA MIESZANKI KORZENNEJ:
- łyżka cynamonu
- łyżeczka mielonego imbiru
- po pół łyżeczki mielonych goździków, gałki muszkatołowej, czarnego pieprzu oraz kolendry
PRZYGOTOWANIE CIASTA:
- W rondelku umieść 3/4 prawdziwego masła. Wlej również 200 gramów płynnego miodu. Wsyp łyżeczkę kakao oraz wszystkie przyprawy korzenne. Całość podgrzewaj kilka minut do całkowitego roztopienia.
- Rondelek ze słodkim, korzennym płynem odstaw na bok do przestudzenia.
- Pół szklanki śmietany kwaśnej 18% wymieszaj z dwiema łyżeczkami sody oczyszczonej.
- W dużej misce umieść 3 szklanki mąki pszennej. Dodaj też cztery żółtka średniej wielkości jajek i śmietanę wymieszaną z sodą oczyszczoną.
- Do miski z mąką, żółtkami i śmietaną z sodą dodaj też pół szklanki drobnego cukru.
- Na koniec wlej przestudzony, słodki płyn korzenny. Zawartość rondelka może być ciepła, ale nie gorąca.
- Ciasto na pierniczki świąteczne wymieszaj dokładnie łyżką. Gotowe ciasto najlepiej na całą noc.
PRZYGOTOWANE PIERNICZKÓW:
- Po nocy spędzonej w lodówce wyjmij ciasto z miski. Umieść je na oprószonej mąką stolnicy lub blacie.
- Ciasto rozwałkuj wałkiem na placek grubości minimum 6 mm. Możesz wycinać pierniczki grube nawet na 1 cm.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Wycięte pierniczki układaj obok siebie. Między pierniczkami zachowaj spore odległości, ponieważ rosną w piekarniku.
- Każdą partię pierniczków piecz ok. 12 minut, na środkowej półce w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
- Po upieczeniu wyłóż pierniczki do przestudzenia.
Jaki typ mąki na pierniczki użyć?
Jaki typ mąki do pierników sprawdzi się najlepiej? Mąki dzielimy ze względu na to, z jakiego ziarna pochodzą oraz na zawartość substancji mineralnych. Do pierników używa się najczęściej mąki pszennej lub pszennej pomieszanej z żytnią. Można spróbować użyć również mąki orkiszowej.
Pierniczki świąteczne można od razu po przestudzeniu udekorować domowym lukrem, kolorowymi posypkami, czy też roztopioną czekoladą. Pierniczki idealnie sprawdzą się do powieszenia na choince. Można je upiec na około dwa tygodnie przed Świętami lub też na dwa dni przed Świętami. Po przestudzeniu są idealnie miękkie. Zamknięte szczelnie np. w puszce, bez problemu doczekają do Świąt. Nasza wskazówka: pierniczki najpóźniej możesz przygotować dzień przed świętami. Ciasto przygotujesz w kilka minut, jednak potrzebuje ono minimum 10 godzin chłodzenia w lodówce.
Gdzie przechowywać pierniczki po upieczeniu i co zrobić by były miękkie?
By pierniczki były miękkie, konieczne jest zamykane naczynie. Do tego idealnie nadadzą się metalowe puszki. Ich wybór jest ogromny zarówno pod względem rozmiarów, jak i wzorów. Najważniejsze jest to, by puszka była zamykana — dzięki temu pierniki nie wyschną. Po zjedzeniu korzennych łakoci puszka nadal będzie służyć w kuchni do przechowywania suchych produktów. Do puszki czy pojemnika warto dodać ćwiartki jabłka, cytryny, skórkę pomarańczową lub obierki z jabłka. Dzięki temu pierniczki będą chłonąć wilgoć z owoców oraz nabiorą owocowego aromatu.
Co należy zrobić, gdy ciasto na pierniki się kruszy? Nie chce się kleić podczas wyrabiania lub wałkowania? Należy dodać wówczas żółtko lub łyżkę masła i kontynuować proces wyrabiania. Pomocne może okazać się również zwilżenie dłoni.
Stwórz świąteczny klimat za pomocą pięknych i kolorowych pierniczków
Pierniczki świąteczne przybierają różne kształty i rozmiary. Powinny być pięknie udekorowane, aby cieszyły oczy. Ich ozdabianie to wspaniała zabawa dla całej rodziny! Wystarczy tylko zaopatrzyć się w odpowiednie akcesoria cukiernicze.
Jak ozdobić pierniczki świąteczne za pomocą lukru?
Chyba najczęściej dekorujemy pierniczki za pomocą lukru. W tym celu możemy użyć rękawa cukierniczego lub zwyczajnie zrobić tutkę z papieru do pieczenia. Podstawą jest oczywiście dobry lukier, który możemy kupić lub wykonać własnoręcznie. Przygotowaliśmy prosty przepis na domowy lukier, który dodatkowo uatrakcyjni przygotowywanie świątecznych łakoci.
- przygotuj jedno białko jajka
- ok. 170 g cukru pudru
- opcjonalnie łyżeczkę soku z cytryny
Cukier puder należy przesiać, a następnie dodawać białko partiami. Wówczas będziemy mogli obserwować, jaką gęstość ma lukier. Tak przygotowaną masę ucieramy mikserem na niskich obrotach przez kilka minut. Lukier powinien być dość gęsty, aby nie spływał z pierniczków. Co ważne, należy przygotować lukier bezpośrednio przed zdobieniem pierników, ponieważ masa szybko zastyga. Jak ozdobić pierniczki świąteczne lukrem? To wszystko zależy od Twojej wyobraźni. Możesz np. wypełnić nim kontur, a na środku pierniczka narysować wzory – gwiazdki, dzwoneczki czy serduszka. Pierniczki świąteczne pięknie się prezentują także wtedy, gdy są polane ciemną czekoladą. Do ozdobienia doskonale sprawdzą się również różnego rodzaju barwniki oraz brokat, błyszczące perełki i płatki. Możliwości jest naprawdę wiele by stworzyć przepiękne, świąteczne wzory.
Pozostaw komentarz