Jesień nie byłaby kompletna, gdybyśmy nie wykorzystali w pełni jej darów. Mowa tu o dyni, która jest niekwestionowaną królową stołów w tym czasie. Kochamy dynię nie tylko za jej smak, ale niezliczone możliwości wykorzystania tego warzywa. Jednym z nich jest zupa krem z dyni. Kto nie marzy o ciepłej, gęstej kremowej zupie po długim i męczącym dniu. W zupie jest coś, co pozwala nam ogrzać się i złagodzić nasze zmartwienia. Zwłaszcza gdy czujemy się tak pod wpływem nostalgicznej, jesiennej aury.
Spis treści
ToggleZupa krem z dyni — dlaczego warto ją jeść?
Dynia jest niezwykle ceniona w kuchni ze względu na liczne właściwości odżywcze i niską kaloryczność. Znajdziemy w niej mnóstwo witamin i minerałów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Dynia to również bogactwo karotenoidów, którym zawdzięcza piękny, pomarańczowy kolor. Jedzenie zupy krem z dyni pozytywnie wpływa na nasz układ trawienny, obniża cholesterol i powstrzymuje rozwój cukrzycy. Zupa dyniowa wspomaga także nasz układ odpornościowy. To szczególnie ważna zaleta w okresie jesiennym, gdy jesteśmy bardziej narażeni na różnego rodzaju infekcje. Co istotne, zupę krem z dyni warto podawać z pestkami z dyni. Mają one również pozytywne działanie na nasz organizm.
Zupa krem z dyni w diecie
Dynia, dzięki dużej zawartości błonnika i małej ilości kalorii jest doskonała dla osób na diecie. Po zjedzeniu porcji zupy krem z dyni uczucie sytości pozostaje z nami na dłużej. To ogromna zaleta, która zapobiega podjadaniu między posiłkami. Dynię można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów, a zupa dyniowa jest tylko jedną z propozycji. Dynia nadaje się do smażenia, pieczenia i gotowania. Niezależnie od sposobu jej przyrządzenia nie traci na wartościach odżywczych.
Które części dyni są jadalne?
Warto pamiętać, że w kuchni wykorzystuje się zarówno miąższ, jak i pestki dyni. Jadalne części w dużej mierze zależą jednak od jej odmiany. Są gatunki, które można spokojnie jeść w całości ze skórką. Ich pestki można wysuszyć w piekarniku i dodać np. do zupy krem z dyni. Istnieją odmiany, gdzie skórka nie jest jadalna i zawsze należy ją obierać. Taką dynią jest np. muscat de provence zwaną również dynią francuską lub prowansalską.
Która dynia jest najlepsza na zupę?
Dynia, wielu z nas kojarzy się po prostu z okrągłym, pomarańczowym warzywem. Jednak w sklepach można znaleźć kilka rodzajów dyni. Zazwyczaj jest to dynia hokkaido, makaronowa, japońska lub piżmowa. Zastanawiacie się, który rodzaj dyni najlepiej pasuje do stworzenia przepysznej zupy krem z dyni? Przychodzimy więc z pomocą i podpowiadamy, jaka dynia na zupę sprawdzi się najlepiej.
Zupa krem z dyni hokkaido
Dynia hokkaido to japoński przysmak i charakteryzuje się ciemnopomarańczową skórką. Jest ona bardzo miękka po obróbce termicznej. Takiej dyni nie trzeba więc obierać, jednak należy pamiętać o dokładnym umyciu. Miąższ jest niezwykle delikatny i szybko się gotuje. Dynia hokkaido świetnie sprawdzi się do przygotowywania jesiennych przetworów oraz gęstej i aromatycznej zupy.
Zupa krem z dyni piżmowej
Dynia piżmowa pochodzi z Ameryki Środkowej i stanowi podstawę wielu potraw. Ma charakterystyczny, maślany smak, dzięki czemu urozmaica wiele przetworów. Dynię piżmową można przygotować na wiele sposobów. Wiele osób wybiera właśnie ten rodzaj do przygotowania zupy krem. Dynię piżmową rozpoznasz po charakterystycznym gruszkowatym kształcie natomiast kolor i konsystencja może się od siebie różnić.
Najprostszy przepis na zupę z dyni
Zupa krem z dyni jest świetną propozycją dania głównego. Wystarczy, że podasz ją z serowym chlebem czosnkowym. Nadaje się również jako dodatek lub przystawkę. To niskokaloryczne danie dlatego tak naprawdę nie ma znaczenia, w jakiej kolejności ją podasz. Przyrządzenie zupy krem z dyni jest wyjątkowo proste. Możesz próbować różnych przepisów, by zachować różnorodności smaków, gdy pogoda zacznie się ochładzać. Przygotowaliśmy przepis na kremową zupę z dyni, który jest prosty i szybki w wykonaniu. Może być bazą do dalszych podbojów kulinarnych z dynią i poszukiwaniem nowych smaków.
SKŁADNIKI
– 1 mała dynia
– 2 średnie ziemniaki
– 2 duże marchewki
– 3 ząbki czosnku
– 1 duża cebula
PRZYPRAWY:
– sól, pieprz
– pieprz ziołowy
– pół łyżeczki imbiru w proszku
– pół łyżeczki kurkumy
– 2 liście laurowe
– 3 ziela angielskie
Przygotowanie
1. Po pierwsze należy pamiętać o dokładnym umyciu dyni. Następnym krokiem jest obranie skórki i wydrążenie środka. Miąższ pokrój ostrym nożem (patrz nóż kuchenny stalowy) na małe kawałki.
2. Marchewkę i ziemniaki obieramy, następnie kroimy w drobne kosteczki.
3. Do garnka nalewamy odrobinę oleju. Wrzucamy drobno posiekany czosnek i cebulę. Czekamy aż wszystko się zeszkli w międzyczasie mieszając drewnianą łyżką.
4. Do garnka dorzucamy pokrojoną dynię, marchewkę i ziemniaki. Całość zalewamy wodą do momentu, gdy pokryje ona warzywa.
5. Dodajemy przyprawy, a całość gotujemy ok. 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie.
6. Po ugotowaniu wyjmujemy ziele angielskie i liście laurowe. Całość blendujemy na gładką masę.
7. Zupę krem z dyni można podać ze świeżą natką pietruszki i prażonymi pestkami dyni.
Jak doprawić zupę krem z dyni?
Zupa krem z dyni tak naprawdę daje nam wiele możliwości doznań smakowych. Na podstawie naszego prostego przepisu możesz odkrywać nowe połączenia i smaki, dodając do niej nieoczywistych dodatków. Do zupy krem z dyni możesz dorzucić gruszki lub pomarańcze (oddzielnie sok i starta skórka). Świeże zioła to także dobry pomysł. Połączenie rozmarynu z gruszką i miodem, sprawi, że zupa krem z dyni zaskoczy cię wyrazistym smakiem. Sok z pomarańczy i skórka doskonale współgrają z mleczkiem kokosowym, a jabłka z dużą ilością tymianku.
Wiele osób uważa, że smak dyni jest delikatny i nieco mdły. Warto więc znać przyprawy, które można wykorzystać do podkreślenia jej smaku.
Imbir nadaje dyni intrygujących właściwości z nutą egzotyki. Ma delikatnie pikantny smak z cytrynowo słodkawym posmakiem. Przyjemny korzenny aromat idealnie wpasuje się w jesienny klimat.
Przyprawy do zupy dyniowej
- Cynamon wyróżni intensywnym, słodko-korzennym aromatem oraz przyjemnie piekącym smakiem.
- Pieprz cayenne/chili – dzięki tym przyprawom, zupa krem z dyni nabierze intensywnego zapachu i wysublimowanego smaku. Zupa z taką przyprawą skutecznie rozgrzeje nasz organizm w chłodniejsze dni.
- Papryka słodka doda wyjątkowy aromat oraz nada piękną, ceglastą barwę.
- Curry to najpopularniejsza mieszanka przypraw na świecie o charakterystycznym zapachu. To zupa krem z dyni z dodatkiem nuty egzotycznego smaku i aromatu. Doskonale sprawdza się w połączeniu z mleczkiem kokosowym.
Czy zupę krem z dyni można podawać dzieciom?
Zupa krem z dyni to doskonała propozycja w menu dziecięcym. Jak już wcześniej wspomnieliśmy, to warzywo o unikalnej wartości energetycznej i żywieniowej. Miąższ z dyni ma niską kaloryczność przy dużej wartości odżywczej, dlatego jest doskonały w diecie dziecięcej. Nasz najprostszy przepis na zupę krem z dyni będzie doskonałą bazą do przygotowania wielu ciekawych zup. Podając dziecku zupę z dyni, pamiętaj jednak o zrezygnowaniu z dużej ilości intensywnych przypraw np. imbiru. Zamiast tego możesz dodać łyżkę stołową suszonych na słońcu rodzynek. Tak przygotowana zupa krem z dyni sprawdzi się również jako sos do kaszek dla dzieci.
Jesień zaczyna przynosić nam coraz chłodniejsze dni. Deszczowa pogoda może sprzyjać gotowaniu i poznawaniu nowych smaków. Trudno wyobrazić sobie lepszy posiłek po powrocie do domu niż rozgrzewająca, jesienna zupa krem z dyni. To absolutny klasyk, który musi znaleźć się na Twoim stole. Jesienią nietrudno o smaczną dynię. Dzięki odpowiednim przyprawom stanie się ona podstawą do przygotowania wspaniałej zupy. Wypróbuj nasz przepis oraz nasze podpowiedzi i odkrywaj jesienne smaki na nowo.
Pozostaw komentarz