Patelnia to niezbędne akcesorium potrzebne w każdej kuchni. Dzięki niej z łatwością usmażymy warzywa, mięso, ryby, jajka czy naleśniki. Zdrowe odżywianie jest bardzo ważne. By przygotować pełnowartościowe posiłki, warto zaopatrzyć się w odpowiednie patelnie. Najlepsze są takie, które dzięki specjalnej powłoce, niwelują powstałe podczas smażenia szkodliwe substancje.

Jaką patelnie do smażenia kupić? Poznaj rodzaje patelni

W kuchni warto mieć kilka rodzajów patelni, które dedykowane są poszczególnym potrawom. Dobre naczynia to atrybut każdego miłośnika dobrej kuchni i gotowania. W naszym sklepie znajdziesz patelnie, które odpowiadają Twoim potrzebom i są dopasowane do konkretnego typu smażenia. Dostępne są w wielu rozmiarach:

  • patelnia mała — patelnia do jajecznicy i innych małych potraw o średnicy poniżej 24 cm
  • patelnia uniwersalna — patelnia o średnicy 26-28 cm, idealna do gotowania potraw kuchni włoskiej czy hiszpańskiej
  • patelnia grillowa — patelnia o kwadratowym kształcie, która ma specjalne dno pokryte rowkami
  • patelnia duża — patelnia o średnicy ponad 30 cm do dużych potraw i mięs
  • patelnia do jajek sadzonych — patelnia ze wgłębieniami, które sprawiają, że kształt jajek będzie idealnie okrągły
  • patelnia do naleśników — jest niemalże płaska, zapewnia równomierne rozprowadzanie ciasta
  • patelnia wok — głęboka patelnia o średnicy od 26 cm, wywodząca się z kuchni azjatyckiej

Najlepsza patelnia dostosowana do Twoich potrzeb

Musisz wiedzieć, że istnieje kilka rodzajów patelni przeznaczonych do różnych dań. Nie zawsze jedna patelnia podoła naszym oczekiwaniom co do przygotowywania różnych posiłków. Na pewno warto wyposażyć swoją kuchnię w podstawową patelnię uniwersalną. Przeznaczona jest do wszystkich rodzajów potraw. Przy daniach składających się z dużych kawałków mięsa lepiej sprawdzi się patelnia grillowa. Przygotowując naleśniki, warto w swoim kuchennym wyposażeniu mieć specjalną patelnię do naleśników, która jest płytka. Taka patelnia zdecydowanie ułatwia obracanie usmażonego naleśnika na drugą stronę. Do smażenia mocnego i szybkiego smażenia np.: dań orientalnych lub warzyw najlepiej sprawdzi się patelnia wok. W naszym sklepie znajdziesz także patelnie z pokrywką, dłuższym i krótszym uchwytem, a nawet zdejmowanym. Dostosuj patelnię do swoich potrzeb i wybierz najlepszą.

Jak wybrać odpowiedni rodzaj patelni?

Obecnie patelnie są różnorodne. Kluczową rolę odgrywają tutaj preferencje kulinarne użytkownika. Smażone jajka na śniadanie to coś, bez czego poranek nie jest już taki sam? Wybierz zatem patelnie na jajka sadzone lub małą patelnię do smażenia jajecznicy. Warto w swojej kolekcji naczyń kuchennych mieć patelnie do naleśników. Prócz popularnych naleśników, pozwoli również na sprawne przyrządzanie omletów i placków ziemniaczanych. Uwielbiasz dnia kuchni azjatyckiej? W Twojej kuchni koniecznie powinna pojawić się patelnia wok o dużej średnicy. Dzięki temu naczyniu Twoje orientalne potrawy będą smakować wyśmienicie!

Wybierając patelnię, należy zwrócić uwagę na typ kuchenki. Jeśli jest to kuchenka indukcyjna, to do niej niezbędne są specjalnie dedykowane patelnie na indukcję. Jeśli używasz innej to każda patelnia, którą znajdziesz w naszej ofercie, będzie nadawała się do użycia.

Która patelnia jest najzdrowsza?

Zastosowany materiał do wytworzenia patelni ma ogromne znaczenie. Przede wszystkim ze względu na odporność smażonych potraw na bezpośredni kontakt z wysoką temperaturą. Zastanawiasz się, jaki materiał musi być zastosowany, aby przygotowane na patelni dania były bezpieczne dla zdrowia?

W naszej kolekcji znajdziesz patelnie beztłuszczowe, które (jak sama nazwa wskazuje) umożliwiają smażenie bez użycia tłuszczu. Są to patelnie grillowe, patelnie ceramiczne i inne patelnie nieprzywierające.

Patelnie grillowe to często również patelnie granitowe, które dobrze przewodzą ciepło. Równomierne rozprowadzanie ciepła to gwarancja tego, że potrawa zachowa swoje wartości odżywcze. Granitowa powłoka nieprzywierająca patelni grillowych zapewnia również wysoki komfort gotowania.

Powłoka patelni ceramicznej ma prozdrowotne właściwości. Zapewnia uzyskanie bogatego smaku i pięknego koloru smażonych na niej mięs czy warzyw. Głównym jej atutem jest zdecydowanie powłoka nieprzywierająca. Patelnie ceramiczne są bardzo trwałe i nie porysują ich zbyt szybko.

Z kolei patelnia stalowa należy do najzdrowszych dostępnych na rynku. Stal to materiał stosowany od wieków do produkcji różnego rodzaju naczyń. Klasyczna patelnia stalowa nie zawiera powłoki i jest praktycznie niezniszczalna. Z tego powodu nie jest narażona na wydzielanie szkodliwych substancji. Patelnia stalowa będzie zatem idealna do smażenia lub grillowania mięsa, ryb czy warzyw. Dania będą bogate w smak, aromat i wartości odżywcze. Warto zwrócić uwagę również na patelnie żeliwne. Gotowanie na nich sprawia, że potrawy są bogate w żelazo! Taka patelnia żeliwna jest zatem odpowiednia do chudych mięs, które uzupełnią niedobory tego składnika w organizmie.

Skompletuj zestaw potrzebnych patelni

W naszej ofercie znajdziesz wiele rodzajów patelni o różnych średnicach, które przydadzą się w codziennym gotowaniu. W Twojej kuchni na pewno przyda się mała patelnia i duża patelnia wok. Warto mieć również patelnię z pokrywką czy patelnie do smażenia mięsa z powłoką nieprzywierającą. Patelnie do naleśników czy grillowania. Wybór jest naprawdę duży. Sprawdź koniecznie naszą ofertę i przygotuj smaczne posiłki dla siebie lub Twojej rodziny.