Chleb bezglutenowy to świetna alternatywa dla tradycyjnych chlebów z pszenicy. Nie tylko nie zawiera glutenu, ale także jest odpowiedni dla osób z alergią pokarmową, cukrzyków oraz tych, którzy szukają zdrowszych wyborów w codziennej diecie. Pieczenie chleba bezglutenowego w domu może być zniechęcającym zadaniem, ale wcale nie musi! Dzięki odpowiednim składnikom, akcesoriom do pieczenia, a także naszym wskazówkom możesz samodzielnie upiec pyszny chleb bezglutenowy. Przeczytaj więcej i dowiedz się jak zrobić domowy chleb bezglutenowy w naprawdę prosty sposób.
Spis treści
ToggleCzym jest gluten i jaki wpływ ma na ludzki organizm?
Gluten to rodzaj białka, który naturalnie występuje w pszenicy, owsie, życie i jęczmieniu. Odgrywa on kluczową rolę w smaku i konsystencji chleba oraz innych produktów zbożowych. Z tego powodu stosuje się go także w wielu innych produktach spożywczych np. w sosach, wędlinach i deserach. Sama nazwa — gluten nie jest przypadkowa. ‘Glue’ to po angielsku klej. Zmieszanie białka glutenu z wodą tworzy lepką maź, która z wyglądu przypomina właśnie klej. Ta właściwość sprawia, że ciasto jest elastyczne, a wypieki smaczne i puszyste.
W ostatnich latach bardzo dużo mówi się o glutenie i ostrzega przed jego negatywnymi skutkami. Wszędzie słychać o gwiazdach i celebrytach, którzy przeszli na dietę bezglutenową i całkowicie wyeliminowali ten składnik ze swojego jadłospisu. Czy gluten faktycznie szkodzi? Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Nie stwierdzono, że dieta bezglutenowa niesie za sobą korzyści zdrowotne dla każdego, kto zacznie ją stosować. Jednak są osoby, dla których całkowite wyeliminowanie glutenu jest zbawienne.
Co to jest dieta bezglutenowa i jakie są do niej wskazania?
Spożywanie glutenu jest szkodliwe dla trzech grup ludzi. Do pierwszej z nich zaliczają się osoby chore na celiakię, czyli chorobę trzewną o podłożu autoimmunologicznym i genetycznym. Dlaczego gluten im szkodzi? W przebiegu choroby dochodzi u nich do uszkodzenia kosmków jelitowych. Z tego powodu organizm ma problem z przyswajaniem składników odżywczych — w tym glutenu. U osób z celiakią spożywanie glutenu może prowadzić do zaburzeń trawienia, bólu brzucha, wymiotów i biegunki.
Do drugiej grupy zaliczamy osoby mające alergię na gluten. Objawy są bardzo podobne do osób z celiakią, dodatkowo występują u nich zmiany skórne. Osoby z taką alergią pokarmową mają całkowicie zdrową wyściółkę jelita cienkiego w odróżnieniu od pierwszej grupy. Najczęstsze objawy alergii na gluten to: bóle brzucha, wzdęcia, wzdęcia, biegunka, problemy trawienne, mdłości, bóle głowy oraz zmęczenie.
Trzecia grupa to osoby, które mają nadwrażliwość na gluten. Wcale nie musi wiązać się to z celiakią lub alergią. Objawy nietolerancji na gluten mogą obejmować bóle brzucha, wzdęcia, zmęczenie i biegunki. Inne objawy to uczucie ociężałości, wzdęcia, sztywność i ból mięśni oraz problemy ze snem. Nietolerancja na gluten może prowadzić także do anemii, która jest spowodowana niskim poziomem żelaza.
Tak więc rozwiązaniem dla osób z każdej, wyżej wymienionej grupy może być korzystnym, a czasem niezbędnym rozwiązaniem. Osoby na diecie bezglutenowej powinny unikać wszelkich produktów zawierających gluten, w tym pszenicy, jęczmienia, żyta i produktów na bazie tych składników. Co ciekawe, należy unikać również sosów, zup, przekąsek, a nawet gum do żucia. Warto sprawdzać etykiety produktów spożywczych i uważać na potencjalnie niebezpieczne składniki takie jak skrobia ziemniaczana, zboża i nasiona.
Dieta bezglutenowa powinna zawierać dużo warzyw, owoców, ziaren i orzechów. Można jeść produkty sojowe, soczewicę, mleko ryżowe, fasolę oraz ryż. Niestety, niektóre osoby będące na diecie bezglutenowej, skarżą się na brak pieczywa. Narzekają, na produkty zamienne będące w sklepach twierdząc, że są one suche i bez smaku. Doskonałym rozwiązaniem tego problemu jest samodzielne upieczenie chleba bezglutenowego. Przeczytaj dalej, by dowiedzieć się, jak upiec domowy chleb bezglutenowy, który jest równie smaczny i puszysty.
Kilka wskazówek, zanim upieczesz chleb bezglutenowy
- Przed pieczeniem chleba bezglutenowego należy zwrócić uwagę na kilka ważnych kwestii. Po pierwsze, dobór odpowiednich składników jest bardzo ważny, aby uzyskać najlepszy efekt. Niektóre mąki bezglutenowe, są używane w celu uzyskania odpowiedniego smaku. Mąkę kukurydzianą możesz zastąpić skrobią kukurydzianą – chleb bezglutenowy wyjdzie pulchniejszy.
- Kolejną ważną kwestią jest to, aby upewnić się, że składniki są dobrze wymieszane. Chleb bezglutenowy często ma tendencję do wysychania w wyniku braku glutenu. Pamiętaj by składniki, były wystarczająco dobrze wymieszane. To zapewni jednolitość konsystencji. Dodanie zagęszczaczy, takich jak skrobia ziemniaczana lub guma guar, może pomóc w uzyskaniu odpowiedniej konsystencji.
- Ostatnią, ale nie mniej ważną wskazówką jest upewnienie się, że piekarnik ma odpowiednią temperaturę. Przez monitorowanie temperatury można uzyskać pożądany rezultat. Oprócz tego chleb bezglutenowy należy piec w foremce — ciasto jest lepkie i nie utrzymuje kształtu.
Jak upiec chleb bezglutenowy — sprawdzony przepis i składniki
Postanowiliśmy podać Ci najlepszy i najprostszy przepis na chleb bezglutenowy. To sprawdzony sposób, by upiec smaczne i puszyste pieczywo, które nie tylko nie zawiera glutenu, ale również zachwyci podniebienia. Tak więc, by upiec bochenek o wymiarach 33 × 14 cm potrzebne Ci będą odpowiednie brytfanny dedykowane specjalnie do pieczenia chleba. Właśnie w takim rozmiarze i wielu innych znajdziesz w ofercie naszego sklepu. Oprócz tego potrzebujesz także następujących składników:
- 250 g mąki gryczanej
- 150 g mąki ryżowej
- 100 g mąki kukurydzianej
- 8 g drożdży instant
- 2 łyżki siemienia lnianego
- ½ szklanki pestek dyni
- płaska łyżka soli
- czubata łyżka cukru
- 550-600 ml lekko ciepłej wody (lub więcej, jeśli to konieczne)
Najprostszy chleb bezglutenowy — przepis dla każdego
Suche składniki dokładnie wymieszaj. Dolej wodę — najpierw 500 ml i dolewaj. Jeśli składniki nie chcą się połączyć, stopniowo dolej więcej wody. Użyj łyżki do mieszania i uzyskania gładkiej masy bez grudek. Następnie przykryj ciasto kuchennym ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ten etap zazwyczaj trwa około 30 minut.
Foremkę wyłóż papierem do pieczenia (możesz dodatkowo posmarować olejem, łatwiej potem odejdzie chleb od papieru). Przełóż do niej ciasto i odstaw do ponownego wyrośnięcia- też na około 30 minut.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 220 st. Celsjusza. Wstaw chleb i piecz go godzinę (grzanie góra-dół). Jeśli za szybko się rumieni, połóż na wierzch folię aluminiową. Następnie wyciągnij chleb z foremki i dopiekaj jeszcze z 10 minut.
Gotowy chleb bezglutenowy wydaje głuchy odgłos, gdy w niego pukniemy od spodu. Studź na kratce do pieczenia.
Składniki i narzędzia potrzebne do upieczenia chleba bezglutenowego — wskazówki
Kluczem do przygotowania smacznego chleba bezglutenowego jest użycie odpowiednich składników. Poszukaj bezglutenowych mieszanek do pieczenia. Powinny one zawierać mąki gryczane, kukurydziane, ryżowe, migdałowe lub kokosowe. Istnieje naprawdę wiele alternatyw, ale wszystkie łączy brak glutenu oraz różnorodność smaku i zapachu. Dodatkowo upewnij się, że wybierasz drożdże bezglutenowe.
By upiec chleb bezglutenowy, musisz także wyposażyć się w odpowiednie akcesoria do pieczenia. Dobry mikser pomoże Ci wymieszać i zagnieść ciasto. Keksówka i papier do pieczenia pomogą uformować chleb. Dobrze jest mieć pod ręką termometr, który pozwoli Ci upewnić się, że chleb jest upieczony do końca.
Pamiętaj także o tym, że warto przestrzegać sprawdzonego przepisu. To najprostszy sposób na sukces. Znajdź przepis dostosowany do rodzaju mąki bezglutenowej, której używasz. Różne mąki wymagają różnych czasów pieczenia i temperatur. Oczywiście możesz wprowadzić drobne zmiany w przepisie. Ważne jest trzymać się instrukcji, by uzyskać jak najlepszy efekt.
Jaką konsystencję powinno mieć ciasto na chleb bezglutenowy?
Ciasto na chleb musi mieć konsystencję gęstą i wilgotną. Należy zwrócić szczególną uwagę na to, aby przygotowany ciasto było elastyczne i dobrze wyrobione. Tego rodzaju ciasto powinno zachować swoją formę po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika, a także po wystudzeniu. Oprócz tego do takiego chleb trzeba dodać składnik spajający, np. jajko, awokado, kleik z siemienia lnianego lub trochę drożdży. Ciasto powinno być łatwe w formowaniu i można je wykorzystać do wypiekania chlebów, bułeczek, a nawet pizzy.
Zalety pieczenia chleba bezglutenowego
Pieczenie chleba bezglutenowego ma wiele zalet, które czynią go atrakcyjną opcją dla osób, które chcą ograniczyć gluten w swojej diecie. Najbardziej oczywistą korzyścią jest to, że eliminuje ryzyko jakichkolwiek problemów zdrowotnych związanych z glutenem. Gluten to białko występujące w pszenicy, życie i jęczmieniu. Jak wcześniej wspomnieliśmy, może on powodować problemy trawienne i zdrowotne u osób z celiakią lub wrażliwością na gluten. Unikając glutenu, osoby te mogą nadal cieszyć się pysznym chlebem, nie martwiąc się o potencjalne zagrożenia dla zdrowia.
Chleb bezglutenowy jest łatwiejszy do strawienia dla wielu osób. Jest to spowodowane tym, że nie zawiera tych samych złożonych białek, które występują w pieczywie na bazie pszenicy. To sprawia, że jest to idealny wybór dla osób, które mają trudności z trawieniem produktów pszennych. Dzięki temu poprawia się trawienia i zmniejszają problemy żołądkowo-jelitowe.
Chleb bezglutenowy ma również niższą zawartość węglowodanów. Może to być korzystne dla osób, które kontrolują spożycie cukru np. cukrzyków lub starają się schudnąć. Dodatkowo, chleb bezglutenowy jest bogaty w błonnik, który może pomóc w utrzymaniu zdrowych poziomów cholesterolu i zmniejszyć ryzyko choroby serca. Zawiera on znacznie więcej składników odżywczych, takich jak białko, wapń, żelazo, magnez, fosfor i witaminy B1, B2 i PP. Ponadto produkty bezglutenowe wytwarzane ze zdrowszych alternatyw, takich jak mąka migdałowa czy kokosowa zapewniają dodatkowe korzyści zdrowotne.
Samodzielnie pieczony chleb bezglutenowy, to często bardziej opłacalna opcja niż kupowanie tych gotowych. Gotowy chleb bezglutenowy może być dość drogie, a zrobienie własnego chleba pozwala kontrolować składniki i zaoszczędzić pieniądze. Podsumowując, chleb bezglutenowy może być świetnym sposobem na delektowanie się pysznym pieczywem bez martwienia się o potencjalne zagrożenia dla zdrowia. Dzięki odpowiednim składnikom i odrobinie kreatywności możesz z łatwością przygotować pyszne produkty bezglutenowe, które są zdrowe, niedrogie i lekkostrawne.
Najlepsze przepisy na chleb bezglutenowy jasny
Wybór chlebów bezglutenowych jest naprawdę duży. Każda osoba, która unika tego składnika ze względów zdrowotnych lub innych, znajdzie coś dla siebie. Chleb bezglutenowy jasny, ciemny, z dodatkiem ziaren lub pestek — może być wypieczony z kilkunastu rodzajów mąk. Tak wiec nie należy zakładać, że osoby unikające glutenu mają w jakikolwiek sposób gorszy jadłospis. Wręcz przeciwnie! Różne rodzaje mąki do i tym samym wypieki najczęściej są bogate w liczne składniki odżywcze. Ma to bezpośredni wpływ na odpowiednie nasycenie i znacznie lepsze samopoczucie. Tak więc podajemy Ci drugi przepis na jasny chleb bezglutenowy, który w smaku i strukturze, będzie najbardziej zbliżony do zwykłego pieczywa. Nie sypie się i nie kruszy, a skórka jest cudownie chrupiąca.
- 2 szklanki mąki ryżowej białej
- 1 szklanka skrobi ziemniaczanej lub tapioki
- 9 g suchych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
- 1 łyżka zmielonych nasion chia można użyć siemienia lnianego
- 3 łyżki ciepłej wody
- 1 łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny
- 1 i 3/4 szklanki ciepłej wody
Przepis na chleb bezglutenowy jasny
- Łyżkę nasion chia połącz z 3 łyżkami wody i odstaw na 10 minut.
- Do dużej miski wsyp resztę suchych składników. Wymieszaj dokładnie, używając miksera.
- Do drugiej miski wlej 1 i 3/4 szklanki wody oraz ocet jabłkowy. Połącz z suchymi składnikami, dolej mieszaninę chia i wymieszaj. Przykryj folią aluminiową, zrób dziury wykałaczką i odstaw w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.
- Po wyrośnięciu przełóż masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstaw do wyrośnięcia.
- Nagrzej piekarnik do 190 st. C, ustaw grzanie góra dół, bez termoobiegu i wstaw do niego blaszkę z wyrośniętym chlebem.
- Piecz 30 minut, po czym na dół piekarnika wstaw dużą blachę wypełnioną wrzątkiem. Szybko zamknij piekarnik i piecz jeszcze 20-25 minut.
- Upieczony chleb wyjmij razem z papierem i przełóż na kratkę do wystudzenia.
Pieczenie chleba bezglutenowego to nie lada wyzwanie. Istnieje wiele aspektów, które trzeba wziąć pod uwagę. Jest to między innymi wybór składników, dokładne ich mieszanie, formowanie ciasta, a nawet proces pieczenia. Odpowiednie składniki są kluczowe, ponieważ gluten jest cząsteczką, która powoduje kleistość ciasta i zapewnia wyrastanie. Zamiast tego, trzeba wybrać składniki, które dadzą ciastu niezbędną konsystencję i objętość. Pieczenie bezglutenowego chleba wymaga uwagi i wiedzy. Odpowiednie składniki i procesy są niezbędne, aby uzyskać smaczny, zdrowy i piękny chleb bezglutenowy. Przeczytaj nasz poradnik i podane w nim przepisy. Dowiedz się dokładnie czym jest gluten, jakie są wskazania do diety bezglutenowej i jak w prosty i przystępny sposób przygotować smaczny, domowy chlebek bezglutenowy.
Pozostaw komentarz