Nie ma to, jak smak świeżych grzybów. Niezależnie od tego, jak są podane, ich bogaty smak sprawa, że zazwyczaj są gwiazdą wielu dań. Jesień to zdecydowanie najlepsza pora na grzybobranie. Już pod koniec września zaczyna się szczyt sezonu i trwa aż do pierwszych przymrozków.
Jesteś miłośnikiem grzybów i w Twoich planach jest zebranie całego koszyka zapasów? Właśnie teraz jest na to idealny moment. Mając zapas sezonowych grzybów, ważne jest by znaleźć sposób na ich przechowywanie. Pamiętaj, że grzyby mogą być trzymane w lodówce tylko przez około tydzień. Jeśli jednak włożysz je do zamrażarki, to grzyby będą mogły przerwać znacznie dłużej. Przeczytaj nasz poradnik jak mrozić grzyby leśne w zaledwie 3 prostych metodach!
Spis treści
ToggleJak mrozić grzyby — wstępne przygotowanie
Jak mrozić grzyby — wstępne przygotowanie
Po długim grzybobraniu warto od razu zabrać się za przegląd i czyszczenie grzybów. W przypadku obróbki grzybów bardzo ważny jest czas. Im mniej spędzą go w koszu lub na kuchennym blacie, tym lepiej. W pierwszej kolejności podziel grzyby według gatunku i przygotuj etykiety z datą. Jeśli masz pomysł, jak później je wykorzystasz, dopisz na etykiecie przeznaczenie. Zależy Ci na dokładnym oddzieleniu ze względu na rodzaj gatunku? Grzyby możesz zamrozić w specjalnych dzielonych pojemnikach. Dobra organizacja to podstawa.
Przed zamrożeniem grzybów należy mieć pewność co do gatunku. Upewnij się, czy są odmiany jadalne. Jeśli jesteś pewny, że są bezpieczne, zwróć uwagę czy nie mają skaz. Sprawdź także, czy grzyby nie są robaczywe i oczyść je z resztek ziemi.
Najlepiej do mrożenia nadają się popularne gatunki takie jak: podgrzybki, prawdziwki, maślaki, kurki, rydze i kanie.
W mrożeniu grzybów istotna jest ich wielkość. Mniejsze grzyby, takie jak podgrzybki, prawdziwki, rydze czy kurki można mrozić w całości. Większe np. maślaki czy borowiki warto przed mrożeniem podzielić na mniejsze części. Kapelusze możesz pokroić w długie plastry, które później efektownie prezentują się w zupach czy sosach.
Uwaga: Nie wszystkie grzyby nadają się do mrożenia. Nie można przechowywać w taki sposób galaretka kolczastego, płomykówki galaretowatej i purchawicy olbrzymiej.
Mrożenie grzybów surowych — najważniejsze wskazówki
Do mrożenia nadają się praktycznie wszystkie grzyby leśne. Muszą jednak być młode i zdrowe. Grzyby przed mrożeniem najlepiej jest czyścić na sucho. Jeśli są bardzo brudne, myjemy je krótko pod bieżącą wodą i dokładnie osuszamy.
Grzyby możemy mrozić na dwa sposoby:
- mrożenie grzybów poprzedzone obróbką termiczną
- mrożenie grzybów surowych
Zdaniem wielu grzybiarzy nie wszystkie grzyby nadają się jednak do zamrażania na surowo. Niektóre z nich mają szerokie blaszki, między którymi mógłby zgromadzić się szron. Zamrożenie na surowo może wtedy skutkować ich połamaniem. Należy pamiętać, że nie zamraża się surowych grzybów blaszkowych takich jak np. kurki i rydze. Aby nie miały gorzkiego posmaku po rozmrożeniu, warto poddać je obróbce termicznej.
Podgrzybki, borowiki czy niewielkie koźlaki można z powodzeniem zamrażać bez uprzedniego gotowania. Przed zamrożeniem należy je wcześniej oczyścić i ułożyć do wysuszenia. W takim wypadku najlepiej jest poukładać je luźno i dopiero wtedy włożyć do zamrażalnika. Gdy grzyby się zmrożą, można przesypać je do plastikowych pojemników i ponownie umieścić w zamrażarce.
Jak i ile gotować mrożone grzyby?
Mrożenie grzybów to doskonały sposób na zachowanie ich smaku i aromatu. By nie spowodować zmiany ich smaku, trzeba wiedzieć, jak je mrozić. Warto uprzednio przygotowane grzyby porcjować tak, by w jednym pojemniku znalazła się porcja do jednorazowego zjedzenia. Mamy dla was kolejne 2 sprawdzone sposoby, tym razem za pomocą obróbki termicznej:
Blanszowanie grzybów przed zamrożeniem
Pierwszym z nim jest blanszowanie parowe. Polega ono na sparzeniu, czyli krótkim zanurzeniu grzybów w osolonym wrzątku. Gotuje się je przez 3 do 5 minut. Następnie należy zanurzyć je w lodowatej kąpieli wodnej na taki sam czas, w jakim się gotowały. Ostatnim krokiem jest rozłożenie ich, by dobrze ociekły z wody i wyschły. Ta metoda pozwala na zabezpieczenie grzybów przed rozwojem bakterii. Dodatkowo zminimalizuje gorzkawy posmak grzybów, które mają do tego tendencję podczas zamrażania. Grzyby mrożone tą metodą świetnie sprawdzą się jako dodatek do makaronów, pizzy i dań z piekarnika.
Sautéing - mrożenie grzybów smażonych
Sautéing, czyli smażenie to metoda, która zapobiega nadmiernej utracie przez grzyby witamin z grupy B. Ten sposób pomaga również zachować przeciwutleniacze, w które grzyby obfitują. To szybki i prosty sposób, by zmiękczyć je przed mrożeniem. Polega na tym by umyte i pokrojone grzyby wrzucić na patelnie z olejem lub odrobiną masła. Smażenie powinno trwać około 5 minut. Dodatkowo możesz dodać ulubione przyprawy, a następnie odstawić grzyby do wystudzenia i wysuszenia. Gdy grzyby będą gotowe możesz przełożyć je do dzielonego pojemnika i od razu zamrozić.
Jak długo można przechowywać mrożone grzyby?
Bardzo ważną zasadą jest, by osuszone grzyby włożyć np.: do woreczków strunowych. Opakowanie należy szczelnie zamknąć i dodać etykietę. Możesz skorzystać z torebek do mrożenia, które mają miejsce na notatki. Warto wtedy opisać gatunek grzybów oraz datę ich mrożenia. Do przechowywania możesz użyć także worków próżniowych, a za pomocą specjalnej pompki odessiesz powietrze. Dzięki temu zachowasz świeżość i zaoszczędzisz miejsce w zamrażarce.
Po włożeniu przygotowanych grzybów do zamrażalnika pojawia się kolejne pytanie. Jak długo można przechowywać mrożone grzyby w zamrażalce? Mrożone grzyby na surowo przechowujemy maksymalnie do 6 miesięcy. Te po obróbce termicznej, gotowane można przechowywać nawet do 1 roku. Najlepiej, gdy temperatura w zamrażalniku wynosi minimalnie -20 stopni. Bardzo ważna wskazówka, o której należy pamiętać: Rozmrożone grzyby nie nadają się do ponownego zamrożenia. W innym przypadku mogą spowodować bardzo poważne dolegliwości trawienne, a nawet zatrucie..
Mrożone grzyby — co z nich zrobić?
Mrożone grzyby najlepiej dodać do potraw bezpośrednio po wyjęciu z zamrażalnika. Jeśli szykujemy się na przygotowanie szybkiego dania, wtedy nie będą one miały możliwości ugotowania w potrawie. Należy je więc uprzednio rozmrozić, a możesz to zrobić na 3 sposoby:
- Umieść grzyby w misce wyłożonej papierowym ręcznikiem oraz włóż je do lodówki. Rozmrażanie będzie trwało około 6-7 godzin więc najlepiej zrobić to wieczorem. To zdecydowanie najbezpieczniejsza metoda.
- Możesz rozmrozić je w wodzie, co zajmie około 2 godzin. Wystarczy, że zanurzysz szczelnie zamknięty worek z mrożonymi grzybami w zimnej wodzie. Wodę należy wymieniać co 15-20 minut, by zachować odpowiednią temperaturę do rozmrażania.
- Najszybszym sposobem na rozmrożenie grzybów jest włożenie jej do mikrofalówki z opcją rozmrażania. Ten proces trwa dosłownie kilka minut. Musisz pamiętać o rozłożeniu grzybów na tacy i przewracaniu ich co jakiś czas. Dzięki temu unikniesz częściowego zagotowania.
Przygotowując potrawy z mrożonych grzybów, pamiętaj, że nie różnią się one od tych świeżo zebranych. Odpowiednio mrożone grzyby zachowują większość swoich właściwości. Po rozmrożeniu możesz przygotować z nich zupę, farsz do grzybów, sos i wiele innych potraw.
Jak zrobić sos z mrożonych grzybów?
Z mrożonych grzybów możesz przyrządzić tradycyjny, klasyczny sos grzybowy. Taki domowy sos jest idealny do placków ziemniaczanych. Doskonale smakuje z makaronem, kawałkiem pieczywa lub pieczonym mięsem.
Składniki na sos z mrożonych grzybów: |
|
---|---|
Sos z mrożonych grzybów – przygotowanie: |
|
Sos grzybowy to wszechstronny dodatek do potraw, ponieważ nadaje się do każdego dania. Cudowny aromat i przyjemny smak to nie jedyna jego zaleta. Sos grzybowy jest zdrowy i nie ma dużo kalorii. Najsmaczniejszy uzyskuje się ze świeżego borowika jednak poza sezonem grzybowym trudno go zdobyć. Z pomocą przychodzą mrożone grzyby, które odpowiednio zamrożone będą równie wartościowe co te świeżo zebrane. Teraz możesz przygotować równie pyszny sos i inne dania o każdej porze roku.
Pozostaw komentarz