Burak to warzywo, które w polskim menu ma swoje należyte miejsce. Ciężko jest wyobrazić sobie tradycyjną kuchnię polską bez jego towarzystwa. Ceniony jest za żywy kolor oraz słodki, ziemisty smak. To niezwykle wszechstronne warzywo można przyrządzić na wiele sposobów. Buraczki pasują do tradycyjnego polskiego obiadu, możesz wzbogacić nim smak ciast i przygotować orzeźwiający sorbet. Nie zapominajmy o pysznych sokach i smoothies, które z dodatkiem buraka nabierają słodyczy. Na chłodniejsze dni warto mieć w zanadrzu pomysł na rozgrzewający posiłek. Przygotowaliśmy dla was kilka sprawdzonych przepisów na idealne buraczki z papryką na zimę. Pomyśl teraz jak wiele jest sposobów serwowania tego warzywa. Czy można się w nim nie zakochać? Sprawdź nasze przepisy i wybierz coś dla siebie.

Buraczki w diecie: wartości odżywcze i zdrowotne – co zawierają?

Burak to niezwykle wszechstronne warzywo, które ma wiele wartości odżywczych — magnez, potas, cynk, żelazo i fosfor. Uzupełniony jest również o witaminy z grupy B, błonnik pokarmowy i przeciwutleniacze. Buraki uprawiane są nie tylko w celach spożywczych, ale także zdrowotnych. Są źródłem witaminy C, która zapobiega infekcjom i przeziębieniom. Dzięki dużej zawartości witaminy B1 pozytywnie wpływają na działanie układu krwionośnego, mięśniowego oraz poprawę pamięci. Burak często stosowany jest w diecie osób, które walczą z nadwagą, otyłością i zgagą.

Na polskich stołach, burak pojawił się około XIV i zagościł w tradycyjnej kuchni na stałe. Można przygotować go na wiele sposobów, ale najlepiej spożywać go na surowo bądź poprzez wyciśnięcie soku. Dzięki temu zachowuje on wszystkie właściwości odżywcze. Warto również upiec go razem ze skórką, którą należy ściągnąć przed zjedzeniem. Zimową porą jesteśmy częściej narażeni na infekcje i przeziębienia. Buraczki z papryką na zimę to doby pomysł, by wzmocnić nasz układ odpornościowy i jeść zdrowo.

buraczki z papryką na zimę wybór w sklepie badio.pl

Na co zwrócić uwagę kupując buraczki?

Kupując świeże buraki, najlepiej zwrócić uwagę na te jędrne o gładkiej, nieuszkodzonej skórce. Dobrze by ich średnica nie przekraczała 6-7 cm. Każdy większy może wskazywać na to, że burak ma twardy i zdrewniały rdzeń. Najlepiej wybrać buraczki o podobnej wielkości by równomiernie się gotowały.

Jeżeli to możliwe to kup buraki z dołączonymi liśćmi i korzeniami. Liście powinny wyglądać świeżo, a korzeń jędrnie. Istnieje wiele przepisów wykorzystujących liście buraka na różne sposoby. Można użyć ich dokładnie w taki sam sposób jak boćwinkę lub szpinak. Pamiętaj jednak, że liście buraka muszą być ugotowane w ciągu jednego lub dwóch dni od zakupu. Same buraki można przechowywać w lodówce do 2 tygodni. Młode buraczki są idealnym dodatkiem do zup, sałatek, dań głównych, a nawet deserów.

Jak gotować buraki?

Najczęstsze sposoby gotowania świeżych buraków to pieczenie lub gotowanie w całości. Surowe buraki można obrać i zetrzeć na tarce kuchennej. Dodaj je do sałatki lub wyciśnij z nich sok. W połączeniu z innymi warzywami można uzyskać pożywny i smaczny napój. My przedstawimy wam prosty przepis jak gotować buraki.

buraczki z papryką na zimę mycie
  • Buraki dokładnie czyścimy i wstawiamy je pod bieżącą, zimną wodę.
  • Resztki ziemi i piasku myjemy szczoteczką lub gąbką, ale tak by nie uszkodzić skórki.
  • Po umyciu dokładnie obieramy warzywa. Jeśli chcesz uniknąć zabrudzenia palców, załóż gumowe rękawiczki lub przetrzyj je sokiem z cytryny.
  • Odcinamy łodyżki i korzenie buraka pozostawiając 2,5 cm miejsca, jeśli zbyt mocno przytniesz — kolor wyblaknie.
  • Po obraniu wkładamy buraki do wysokiego garnka i uzupełniamy go wodą.
  • Buraki gotujemy na średnim ogniu do momentu wrzenia.

Jak długo gotować buraki na przetwory?

Przed rozpoczęciem przygotowywania przetworów, warto sprawdzić jak długo gotować buraki. Czas odmierzamy od chwili zagotowania wody. Buraki należy gotować przez ok.1-1,5h. Długość gotowania zależy również od ich wielkości. Małe buraczki mogą być gotowe nawet po 30 minutach. Te większe mogą potrzebować nawet dwa razy tyle czasu. By mieć pewność najlepiej jest użyć ostrego przedmiotu np. widelca lub noża. Jeśli ostrze wchodzi gładko — burak jest ugotowany. Na koniec wyławiamy buraki łyżką cedzakową i odstawiamy na talerz do ostygnięcia. W następnej kolejności zabieramy się za dalsze procesy przygotowywania przetworów.

Buraczki do obiadu ale nie tylko…

W kuchni polskiej buraczki do obiadu często towarzyszą różnym mięsom. Występują jako składnik surówki lub w wersji podsmażanej. Choć to nie oczywiste, to dobrze dodać je do serów. Ich połączenie z parmezanem, fetą czy serem pleśniowym jest rozkoszą dla podniebienia. Bardzo dobrze komponują się także z wieloma innymi warzywami. Są doskonałym towarzystwem dla roślin strączkowych, orzechów i kaszy jaglanej. Najważniejsze jednak jest odpowiednie przyprawienie buraczków do obiadu. Wybór przypraw jest naprawdę bogaty, dzięki czemu można wybrać swój ulubiony nośnik smaku. Jego ziemista słodycz najlepiej komponuje się z:

buraczki z papryką na zimę z oliwą
  • oliwą i masłem
  • octem winnym i balsamicznym
  • sokiem z cytryny
  • solą i pieprzem
  • czosnkiem, świeżą kolendrą
  • zielem angielskim i liściem laurowym.

Buraczki z papryką na zimę – prosty, sprawdzony przepis

Sprawdź nasz bardzo prosty i uniwersalny przepis na buraczki z papryką na zimę. Wspaniały dodatek, który wykorzystasz do każdego tradycyjnego obiadu. To bardzo proste wykonanie, do którego potrzeba tylko kilku składników.

Czas przygotowania:30 minut
Czas gotowania buraków:

1 godzina

Czas pasteryzacji20 minut

Buraki przygotuj dokładnie tak jak wspominanym przez nas wyżej poradniku — jak gotować buraki. Buraki możesz również upiec, umieszczając je w naczyniu żaroodpornym z przykryciem. Tak przygotowane buraki pieczemy ok. 60-90 minut na środkowej półce z opcją grzania góra/dół i temperaturą 200 stopni. Po upieczeniu odkładamy buraki do ostudzenia. Można też przepłukać je zimną wodą i od razu obrać.

  • Obrane buraki zetrzyj na tarce o grubych oczkach
  • Paprykę oczyść i pokrój w kostkę.
  • Cebulę pokrój w piórka, możesz użyć do tego specjalnego uchwytu do krojenia.
  • Pamiętaj o założeniu rękawiczek kuchennych jeśli nie chcesz się ubrudzić.
  • Gotuj wszystkie składniki zalewy.
  • Do gotującej się zalewy dodaj cebulę i paprykę, gotujemy wszystko razem 15 minut.
  • Dodajemy buraki i całość gotujemy jeszcze 10 minut.
  • Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj.
Składniki:
  • 3 kg buraków
  • 3 duże czerwone papryki
  • 2 cebule
Zalewa:
  • 1 szklanka wody
  • 1/2 szklanki octu
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka soli

Buraczki z papryką na zimę do słoików — szerokie zastosowanie

Gdy buraczki z papryką są już gotowe, możesz przełożyć je do słoików. Przygotowując słoiki, ich wielkość dostosuj do tego ile jednorazowo zużyjesz tartych buraczków np. do obiadu. Słoiki powinny być idealnie czyste, a najlepiej wyparzone wrzątkiem. To samo dotyczy zakrętek. Pamiętaj o tym, by używać tylko i wyłącznie nieuszkodzonych słoików i zakrętek. My używamy słoików z patentowym zamknięciem i gumową uszczelką, które znajdziesz w naszej ofercie. Sprawdź słoiki do przetworów.

buraczki z papryką na zimę w słoiku

Dobrze wymieszane buraczki z papryką przełóż do słoików. Staraj się upychać je łyżka po łyżce, by nie powstały pęcherzyki powietrza. Zostaw około 1 cm wolnej przestrzeni przy rantach i mocno zakręć słoiki. Aby tarte buraczki z papryką na zimę można było odstawić do piwniczki należy poddać je pasteryzacji.

Jak pasteryzować buraki?

Na dnie szerokiego garnka umieść ściereczkę bawełnianą lub nową pieluchę tetrową. Słoiki ułóż jedne obok drugiego tak by nie stykały się ze sobą. Wlej wodę do maksymalnie 3/5 wysokości słoików. Wstaw średnią moc palnika i doprowadź wodę do wrzenia. W następnej kolejności ustaw mały palnik i pasteryzuj tak przez ok. 20 minut.

Buraczki z papryką na zimę można też pasteryzować w piekarniku. Słoiki umieść w zimnym piekarniku i dopiero zacznij nagrzewać piec do 110 stopni. Czas pasteryzacji odliczamy od nagrzania się piekarnika. Nie ustawiaj wyższej temperatury, by nie uszkodzić gumek w zakrętkach. Słoiki pasteryzuj do 20 minut. Zakrętka po naciśnięciu palcem powinna być wklęśnięta — nie powinna się odkształcać/odbijać.

Zaraz po pasteryzacji słoiki połóż na blacie jeden obok drugiego i przykryj ręcznikiem. Niech studzą się powoli nawet dwie godziny. Po tym czasie możesz wynieść słoiki do chłodnego i zacienionego pomieszczenia bez wilgoci.

To nasza najprostsza metoda, by przygotować buraczki z papryką na zimę do słoików. Tarte buraczki w słoikach mają bardzo uniwersalny smak i zastosowanie. Można je jeść na zimno, od razu po wyjęciu ze słoika. Są świetne w formie sałatki z olejem, natką pietruszki, siekanym jabłkiem oraz cebulką. Można również je podgrzać i dodać do rozgrzewającego obiadu. Bardzo smacznym dodatkiem jest cebulka podsmażana na oleju. Tarte buraczki z papryką możesz także dodać do barszczu lub zrobić z nich chłodnik buraczany.