Owoce leśne stają się coraz bardziej popularnym elementem w naszych dietach. W sklepach i warzywniakach można znaleźć wiele ich rodzajów. Maliny, borówki, jagody i jeżyny — to tylko kilka z przykładów. Można je dodać do jogurtu, twarożku i domowych wypieków. Dzisiaj skupimy się na tym ostatnim i przedstawimy kilka przepisów na pyszne ciasto z owocami leśnymi. Przeczytaj i dowiedz się, jakie korzyści zdrowotne dają owoce leśne i przekonaj się o wspaniałym smaku.
Spis treści
ToggleOwoce leśne — skarb polskich lasów i sadów
Owoce leśne to umowna nazwa, która określa kategorię owoców rosnących dziko w lasach o klimacie umiarkowanym. Zalicza się do nich poziomki, czarne jagody, borówki, brusznice, maliny i jeżyny. Owoce leśne są najpopularniejszą obok cytrusów, kategorią soczystych przysmaków. Szczególnie popularne są w Polsce, ale również zbiera się je w całej Skandynawii. Z owoców leśnych można przygotować całą masę pyszności takich jak: ciasto, dżemy, soki, konfitury czy nalewki. Warto poznać nie tylko przepis na pyszne ciasto, ale także ich właściwości zdrowotne dla naszego organizmu. Skupimy się dzisiaj na najpopularniejszych z nich, czyli: borówce, malinie i żurawinie.
Borówki
Borówki to jedne z najbardziej kojarzonych owoców leśnych. Zwane są również jagodą lub czernicą. Gatunek nie został dotąd udomowiony i wszystkie jego zasoby pochodzą z dzikich stanowisk. Jednak istnieją ogromne uprawy borówek amerykańskich, które należą do tej samej rodziny. Posiadają one słodsze i większe owoce o nieco mniej wyrazistym smaku. Do tej samej rodziny należy także borówka brusznica, która w przeciwieństwie do amerykańskiej ma małe i dość cierpkie owoce.
Borówki są świetnym źródłem witamin, w tym witaminy A i z grupy B oraz C. Dodatkowo ma całą masę składników mineralnych takich jak potas, wapń, fosfor i magnez. Ma działanie antybakteryjnie i antywirusowe, a do tego ma silne przeciwutleniacze. Tak różnorodne i cenny skład borówek sprawia, że wykazują one liczne prozdrowotne właściwości. Warto wiedzieć, że wpływają pozytywnie na problemy układu pokarmowego. Działają lekko przeczyszczająco w przypadku spożywania świeżych owoców oraz przeciwbiegunkowo, jeśli spożywane są w formie suszonej.
Maliny
Nasz mini przegląd owoców leśnych nie byłby pełny bez maliny. Ten owoc występuje w stanie dzikim na całym terytorium Polski. Nie oznacza to, że nie jest on udomowiony. Malina należy do rodziny jeżyn, ale wyróżnia ją intensywnie czerwona barwa. Inne odmiany takie odznacza się natomiast bardzo ciemną barwą — od granatowej po czarną.
Maliny są świetnym źródłem garbników i witaminy C. Herbaty o soki z tego owocu często stosuje się w przypadku grypy i przeziębienia. Przypisuje im się działanie napotne, przeciwgorączkowe, wykrztuśne, oczyszczające i moczopędne. Malina leśna wykazuje także właściwości wspomagające procesy trawienia. Napary z jej liści używa się w zaburzeniach żołądkowo-jelitowych. Warto pamiętać, że jest źródłem kwasów organicznych.
Żurawina
Żurawina jest wieloletnią krzewinką zaliczaną do rodziny wrzosowatych. Jej owoce pojawiają się na początku września. Zbiera się je jednak dopiero późną jesienią, a nawet zimą. Owoce żurawiny uznawane są za najzdrowsze na świecie. Na równi z czosnkiem, oregano i sosną zalicza się ją do grupy naturalnych antybiotyków. Naturalnym środowiskiem dla żurawiny są torfowiska wysokie, w jakie zamieniają się zarastające roślinnością zbiorniki wodne. To podłoże sprawia, że w żurawinie gromadzą się w dużym stężeniu substancje o wyjątkowych właściwościach zdrowotnych.
Żurawinę chętnie stosuje się w leczeniu przeziębienia, anginy, schorzeń reumatycznych oraz problemów z pęcherzem. Co istotne, wiele leków tworzy się na bazie żurawiny. Jednak najpopularniejszą i najbardziej znaną zaletą żurawiny jest korzystny wpływ na pęcherz moczowy. W tej sytuacji podaje się sok żurawinowy, który działa przeciwbakteryjnie na mocz. Dodatkowo sok z żurawiny ma zdolność zapobiegania przyczepianiu się chorobotwórczych bakterii do układu moczowego.
Szybkie ciasta z owocami leśnymi
Skoro już wiemy, jakie właściwości zdrowotne mają poszczególne owoce leśne, warto dowiedzieć się również o tym, co można z nich przygotować. Wypieki są zawsze dobrym pomysłem, dlatego przygotowaliśmy 3 przepisy na ciasto z owocami leśnymi. Możesz przygotować je z borówkami, malinami, żurawiną lub zmodyfikować wedle uznania i zrobić mix owoców leśnych. Pyszne ciasto, tarta lub placek — czy to nie brzmi pysznie?
Wilgotne ciasto z owocami leśnymi — borówki
Ciasto z owocami leśnymi takimi jak borówki to obowiązkowa pozycja do upieczenia. Przepis jest prosty, a ciasto wychodzi puszyste, pachnące i wilgotne. Samo szykowanie zajmie Ci tylko 20 minut, a sam przepis jest idealny nawet dla początkujących.
Składniki na ciasto z owocami leśnymi:
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej – 320 g
- 200 ml oleju roślinnego — około 4/5 szklanki
- 5 średnich lub dużych jajek
- niecałe pół szklanki cukru — około 120 g
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 400-500 g borówek amerykańskich
- do polania ciasta lukier cytrynowy
Potrzebne Ci będą:
Zacznij od nagrzania piekarnika do 180 stopni — środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół. Z termoobiegiem możesz ustawić na 170 stopni.
Krok 1. Do średniej wielkości szklanej lub metalowej miseczki wsyp około pół szklanki drobnego cukru. Wbij pięć jajek średniej wielkości. Cukier z jajkami ubij mikserem na wysokich obrotach przez kilka minut. Cukier powinien całkowicie się rozpuścić. Powstała w ten sposób masa ma być puszysta i jasna. Do miski z puchem jajecznym wlej olej w ilości około 200 ml. Olej wlewaj cienką strużką, a puch ubijaj na wysokich obrotach. W tym momencie możesz dodać kilka kropel ulubionego zapachu do ciast. Gdy już wyłączysz mikser, do miski wsyp mieszankę sypkich składników (mąka i proszek do pieczenia). Całość wymieszaj, najlepiej szpatułką z silikonową łopatką lub drewnianą łyżką.
Krok 2. Gotowe do pieczenia ciasto, przelej do formy. Nie zapomnij na jej dnie wyłożyć papier do pieczenia i wysmarowania od wewnątrz odrobiną oleju lub masła. Wylej całe ciasto i wyrównaj powierzchnię. Świeże borówki umyj pod zimną, bieżącą wodą i osusz delikatnie ręcznikiem papierowym. Rozłóż je równo po całej powierzchni ciasta. Pamiętaj, aby nie wciskać je w ciasto, ponieważ w trakcie pieczenia i tak lekko się zapadną.
Krok 3. Formę z ciastem umieść na środkowej półce piekarnika i piecz w 180 stopniach przez 45 minut. Po upieczeniu wyjmij ciasto, a następnie przełóż na kratkę do przestudzenia. Na koniec możesz posypać ciasto z owocami leśnymi cukrem pudrem lub oblać lukrem.
Błyskawiczne i super łatwe ciasto z owocami leśnymi — maliny
Puszyste, wilgotne, a do tego super łatwe ciasto z owocami leśnymi — malinami to prawdziwa uczta dla podniebienia. W tym przypadku również nie poświęcisz na przygotowania całego dnia. Wystarczy zaledwie 20 minut, a reszta to czas pieczenia, który wynosi około 45 minut.
Składniki na ciasto z owocami leśnymi:
- 2,5 szklanki mąki pszennej – 400 g
- pół szklanki cukru — około 140 g
- pół kostki masła – 100 g
- pół szklanki mielonego twarogu – 150 g
- 3 średnie jajka
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki ciepłego mleka – 120 g
- 2 szklanki malin – 300 g
Potrzebne Ci będą:
Krok 1. W szklanej lub metalowej misce umieść jajka, cukier, twaróg, mleko, roztopione masło i szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszaj mikserem na niskich obrotach. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Powstałe w ten sposób gęste ciasto wymieszaj dokładnie do całkowitego połączenia się składników. Maliny delikatnie przepłucz i osusz na ręczniku papierowym. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż połowę ciasta, wyrównując przy tym jego powierzchnię. W następnej kolejności rozłóż część malin. Dalej wyłóż pozostałe ciasto i również wyrównaj powierzchnię. Na górze wyłóż pozostałe maliny.
Krok 2. Formę i ciasto z owocami leśnymi umieść w piekarniku nagrzanym do 175 stopni grzanie góra/dół. Wybierz środkową półkę i piecz ciasto około 45 minut. Ciasto po upieczeniu można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem.
Ciasto z owocami leśnymi — żurawina
A teraz przepis na ciasto z owocami leśnymi — czyli z lekko kwaskową żurawiną. Także wilgotne i puszyste, ale lekko maślane i cytrynowe.
Składniki na ciasto z owocami leśnymi:
- 2 szklanki mąki pszennej – 320 g
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
- miękkie masło – 200 g
- 1 szklanka cukru – 250 g
- skórka starta z 1 cytryny
- 3 duże jajka
- 2/3 szklanki naturalnego jogurtu -170 g
- świeża żurawina – 220 g
- biała czekolada do ozdoby – 50 g
Potrzebne Ci będą:
Krok 1. Zacznij od przesiania mąki i wymieszania jej z proszkiem do pieczenia, sodą oraz solą. Do drugiej miski wyłóż masło, dodaj cukier i utrzyj mikserem przez około 2-3 minuty. Następnie dodaj skórkę cytrynową i wymieszaj. Dodaj po jednym jajku za każdym mieszaniem mikserem na średnich obrotach, aż do wymieszania składników. Do maślanej masy dodaj połowę mąki i jogurtu i również wymieszaj mikserem. Następnie dodaj pozostałą mąkę i jogurt i znów wymieszaj.
Krok 2. Do powstałego ciasta dodaj około 3/4 żurawiny i wymieszaj szpatułką. Ciasto z owocami leśnymi przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównaj. Na wierzchu poukładaj pozostałe owoce, lekko wciskając je w ciasto. Blaszkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na funkcji góra/dół. Po upieczeniu odstaw do całkowitego ostygnięcia. Później możesz ozdobić ciasto z owocami leśnymi, roztopioną czekoladą. Możesz do tego użyć rękawa cukierniczego.
Łatwy przepis na ciasto z owocami leśnymi mrożonymi
Gdy pod ręką nie masz dostępnych świeżych owoców leśnych, możesz również wykorzystać te mrożone. Przygotowaliśmy jeszcze jeden przepis na ciasto z owocami leśnymi, które jest maślane, słodkie i cudownie pachnie. Nam najlepiej smakuje z malinami i porzeczkami.
Składniki na ciasto z owocami leśnymi mrożonymi:
- 500 g mąki pszennej – 500 g
- masło – 250 g
- 5 żółtek
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 12% lub 18%
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier – 200 g
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
Do wykonania środka:
- mrożone owoce – 250 g
- 5 białek
- cukier puder 150 g
Potrzebne Ci będą:
Krok 1. Tak samo, jak poprzednio, zacznij od przesiania mąki i dodaj do niej proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy i wymieszaj wszystko łyżką. Następnie dodaj pokrojone masło i wymieszaj mikserem, aż powstaną sypkie okruchy. Dodaj żółtka, śmietanę i krótko wymieszaj mikserem. Później zagnieć ciasto rękoma.
Krok 2. Gotowe ciasto podziel na dwie części, jedna powinna być trochę większa od drugiej. Większy kawałek ciasta rozwałkuj i posyp mąką na wielkość blaszki. Ciasto wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem i wyrównaj. Ciasto ułożone w blaszce, pozakłuwaj widelcem i wstaw do lodówki na ok. 40 minut. Mniejszy kawałek ciasta zawiń w folię spożywczą i również wstaw do lodówki.
Krok 3. Gdy ciasto będzie już schłodzone, ubij białka. Przełóż je do czystej i suchej miski i ubij mikserem. Stopniowo dodawaj cukier puder i jeszcze przez chwilę mieszaj mikserem, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Na schłodzone ciasto wyłóż mrożone owoce i wyrównaj. Na wierzch wyłóż pianę z białek i wyrównaj. Z lodówki wyjmij drugi kawałek ciasta i odrywaj z niego małe kawałeczki, delikatnie układając je na bezie.
Krok 4. Blaszkę, w której znajduje się ciasto z owocami leśnymi wstaw do piekarnika. Piecz w 160 stopniach na funkcji góra/dół przez ok. 60 minut. Po upieczeniu odstaw do całkowitego ostygnięcia.
Podczas wizyty w lesie można spotkać wiele różnych owoców leśnych, które są źródłem cennych wartości odżywczych. Należą do nich między innymi maliny, jeżyny, borówki, owoce tarniny, jarzębiny czy głogu i żurawina. Każde z nich dostarcza różnych związków odżywczych. To, co je łączy, to właściwości zdrowotne, a oprócz tego pyszny smak. Warto znać przepisy na ciasto z owoców leśnych i wypiekać zdrowe, smaczne słodkości dla całej rodziny. Dzisiaj dowiedziałeś się jak zrobić proste i szybkie ciasto z owocami leśnymi. Te trzy propozycje mają wyodrębnione poszczególne owoce — borówki, maliny i żurawina jednak możesz dowolnie je mieszać. Możesz zrobić mix z poziomką i maliną lub pomieszać jeżynę z borówką. To wszystko zależy od Twojej wyobraźni i gustu. Powodzenia!
Pozostaw komentarz