Karnawał to czas spotkań z przyjaciółmi, bali i przebieranych zabaw. Znajomi wyciągają nas do klubów i pubów, a biura turystyczne oferują wycieczki w rytmach samby. Tym razem chcesz urządzić przyjęcie karnawałowe u siebie w domu? Warto pomyśleć o tym, by zaskoczyć swoich znajomych oryginalnym i pysznym menu. Spraw by impreza karnawałowa zapadła na długo w pamięci Twoich gości! Sprawdź nasze przepisy na przekąski na imprezę karnawałową. To sprawdzone i proste dania, które świetnie pasują do klimatu imprez karnawałowych. Przeczytaj nasz poradnik i dowiedz się jak zrobić pyszne przekąski na imprezę.
Spis treści
ToggleKiedy zaczyna się karnawał i jak długo trwa?
Karnawał w 2023 roku zaczyna się w święto Trzech króli, czyli 6 stycznia. Trwa on do Środy Popielcowej, która jest świętem ruchomym przypadającym na 46 dni przed Wielkanocą. W tym roku ostatni dzień karnawału przypadnie 21 lutego — ten dzień w Polsce nazywamy ,,śledzikiem”. Ostatni tydzień karnawału rozpocznie się od tłustego czwartku 16 lutego. Ostatnia sobota karnawału przypadnie 18 lutego.
Historia karnawału
Karnawał swój początek miał we Włoszech. Pierwsza wzmianka pochodzi z dokumentu doży Wenecji Vitale Faliero z 1094 roku, w którym mowa jest o publicznej rozrywce. W tym dokumencie o raz pierwszy pojawiło się słowo – “Carnevale”. Od XIV w. karnawał trwał sześć tygodni, od 26 grudnia do Środy Popielcowej. Istotą karnawału było zapewnienie anonimowości dzięki noszonym maskom i kostiumom. To z kolei pozwalało na zatarcie wszelkich podziałów przynależności do klas społecznych, płci lub religii. Był to czas wyzwolenia z codziennych obowiązków i obyczajów. Można było bezkarnie drwić z duchowieństwa, arystokracji czy władzy.
W XVIII wieku karnawał wenecki osiągnął szczyt popularności. Z Europy przybywały do miasta tysiące ówczesnych turystów żądnych mocnych wrażeń. Zapewniał im to m.in. Giacomo Casanova, pisarz wenecki, który był jednym z największych przedstawicieli libertyńskiego sposobu życia w ówczesnej Wenecji. Francuska okupacja miasta przez Napoleona w 1797 roku, a potem okupacja austriacka położyła kres tradycji karnawałowej. Wprawdzie zabawy karnawałowe odbywały się w dalszym ciągu na niektórych lagunach. Jednak nie miały już tak nieskrępowanego charakteru, jak miało to miejsce wcześniej.
Pewien renesans karnawału w Wenecji nastąpił dopiero w 1979 r. Warto jednak wspomnieć, że karnawał to nie tylko Wenecja. Największa i obecnie najbardziej znana zabawa karnawałowa odbywa się oczywiście w Rio de Janeiro. Inne miejsca, w których karnawał jest obchodzony wyjątkowo radośnie to Wyspy Kanaryjskie oraz Niemcy. W Polsce karnawał często nazywano Zapustami. Ostatnie trzy dni zwane były natomiast onegdaj, a w niektórych regionach Mięsopustem.
Jakie szybkie przekąski na imprezę — bogactwo sałatek!
Przekąski na imprezę karnawałową powinny być lekkostrawne, cieszyć oko swoimi kształtami, smakami i różnorodnością. Przygotowując karnawałowe menu warto zwrócić uwagę na formę, ilość i bogactwo rodzajów przekąsek. Należy również pamiętać, że na spotkanie karnawałowe trzeba przygotować także cięższe dania. Takie imprezy często zakrapiane są alkoholem. Obowiązkiem gospodarza jest więc dopilnowanie by goście nie pili na pusty żołądek. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o oryginalnych napojach alkoholowych, odwiedź poprzedni wpis — Drinki na sylwestra — 6 prostych przepisów i propozycji podania. Te propozycje drinków sprawdzą się nie tylko na sylwestra, ale przy okazji wielu innych imprez.
Przekąski na imprezę karnawałową powinny być oryginalne. Nie oznacza to oczywiście, że spędzisz cały dzień w kuchni. Naszą pierwszą propozycją są sałatki. Przygotowuje się je naprawdę szybko, a efekty i doznania smakowe potrafią być zaskakujące. Oto kilka naszych propozycji:
Sałatka makaronowa z kurczakiem i ananasem
Ta sałatka jest niezwykle prosta w wykonaniu, a do tego wyjątkowo sycąca. Do jej przygotowania potrzebne Ci będą:
SKŁADNIKI:
- 2 piersi z kurczaka
- 250 g makaronu muszelki
- 1 ananas z puszki krojony w kostkę
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 3 łyżki soku z ananasów z puszki
- 4 łyżki majonezu
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 1 łyżka oleju
- natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE:
Piersi z kurczaka pokrój w kostkę. Posyp kawałki pieprzem, solą oraz curry i odstaw na 30 minut do lodówki. Makaron ugotuj w osolonej wodzie z łyżką oleju. To sprawi, że unikniesz sklejania się makaronu. Po ugotowaniu odcedź go i przelej zimną wodą. Teraz możesz zabrać się za kurczaka. Usmaż go na nagrzanej patelni, następnie odstaw do ostygnięcia. Makaron połącz z kurczakiem i odsączonym ananasem. Wymieszaj sok z ananasów, sos sojowy i majonez, następnie polej powstałym sosem sałatkę. Na koniec posyp sałatkę posiekaną natką pietruszki.
Sałatka grecka
W ramach karnawałowego menu dobrze jest podać chociaż jedną sałakę odświeżającą. Taką, której głównym składnikiem są liście sałat różnego gatunku lub warzywa. Naszym absolutnym faworytem w tej kwestii jest sałatka grecka. To doskonała propozycja dla osób, które liczą kalorie lub podjęli noworoczne postanowienia.
Do jej przygotowania potrzebne Ci będą:
SKŁADNIKI:
- 1 opakowanie mieszanki sałat
- 1 słoiczek oliwek bez pestek
- 1 sos sałatkowy grecki
- 200 g sera feta
- 250 g pomidorków cherry
- 5 łyżek oliwy
- 2 świeże ogórki
- 2 łyżki octu winnego
- 1 czerwona cebula
PRZYGOTOWANIE:
Sałatę dokładnie umyj i porwij na małe kawałki. Jeśli używasz zwykłych pomidorów, sparz je w gorącej wodzie, obierz ze skóry i pokrój na ćwiartki. W przepisie podajemy pomidorki cherry, ponieważ duże pomidory nie mają w zimie smaku i aromatu. Dzięki pomidorkom cherry, możesz na chwilę rozmarzyć się i pomyśleć o słonecznym lecie. Mają one smak zbliżony do letnich pomidorów prosto z krzaka. Ogórki umyj i pokrój w plasterki lub kostkę. Tak samo postępuj z cebulą, oliwkami, a na końcu serem feta. Wymieszaj wszystkie składniki w salaterce i polej gotowym sosem.
Co na przekąski na imprezę? Przygotuj pyszne wrappy i tortille
Dobrym pomysłem na przekąski na imprezę karnawałową są wszelkiego rodzaju wrappy. Placki z tortilli o delikatnym smaku, które są wypełnione przeróżnymi rodzajami farszu będą hitem każdej imprezy, nie tylko karnawałowej. Co najważniejsze, można je podawać zarówno na ciepło, jak i zimno. Tortilla pokrojona na małe kawałki to danie na jeden kęs dlatego to doskonała opcja, jeśli chodzi o przekąski na imprezę. Farsze mogą być różne — począwszy od chili con carne, przez smaki włoskie (sos Bolognese, mozzarella), greckie (szpinak, ser feta i oregano) do orientalnych. My proponujemy oryginalne i orientalne wrappy z krewetkami i kolendrą.
Wrapp z krewetkami i kolendrą
SKŁADNIKI:
- 4 placki tortilla placki
- 2 pomidory lub 100 g pomidorków cherry
- 200 g krewetek koktajlowych
- sok z 1 cytryny
- sos sałatkowy czosnkowy
- 1 pęczek kolendry
- 2 dojrzałe awokado
- ½ główki sałaty
PRZYGOTOWANIE:
Do miski wyciśnij sok z cytryny, dodaj łyżkę ciepłej wody oraz sos sałatkowy. Dokładnie wymieszaj, aby przyprawy się rozpuściły. Obierz dojrzałe awokado, pozbądź się pestki i dodaj do wcześniej przygotowanego sosu. Dokładnie wymieszaj łyżką lub widelcem, aby awokado się rozpadło i powstała pasta. Dodaj posiekane pomidory wraz z sokiem, posiekaną kolendrę oraz krewetki. Wszystko dokładnie wymieszaj. Placki tortilli posmaruj cieką warstwą pasty. Następnie nałóż liście sałaty i ponownie posmaruj warstwą awokado. Taki placek zroluj ściśle i umieść w lodówce na co najmniej 20 minut. Po tym czasie roladki pokrój na mniejsze kawałki i podawaj.
Klasyczne wrappy
Jeśli obawiasz się, że Twoi goście nie lubią krewetek możesz przygotować przekąski na imprezę w postaci klasycznych wrappów z serem, szynką lub kurczakiem. Do ich przygotowania potrzebne Ci będą:
SKŁADNIKI:
- 1 opakowanie tortilli
- 1 sztuka piersi z kurczaka
- przyprawa do złotego kurczaka
- 3 liście sałaty lodowej
- pomidor
- ogórek
- majonez
- ketchup
PRZYGOTOWANIE:
Pierś z kurczaka pokrój w paski, a następnie obficie posyp przyprawą do złotego kurczaka. Podsmaż mięso na rozgrzanej patelni. Pomidora i ogórka pokrój na plastry, a sałatę porwij na mniejsze kawałki. Wymieszaj majonez z ketchupem i posmaruj tortille otrzymanym w ten sposób sosem. Na każdej posmarowanej tortilli połóż sałatę, pomidora, ogórka i kurczaka, a następnie zwiń ją formując wrappa. Wszystkie wrappy połóż na blaszce i piecz w piekarniku w 180 stopniach przez 5 minut.
Dania na imprezę, które można przygotować wcześniej
Imprezując do białego rana, z pewnością przyda się duży zastrzyk energii w postaci pysznego i pożywnego dania. To zdecydowanie najlepszy sposób by goście rozeszli się do domówi z pełnymi brzuchami i rewelacyjnymi humorami. Możesz więc przygotować przekąski na imprezę trochę wcześniej, które później wystarczy tylko podgrzać. Naszą pierwszą propozycją jest papryka faszerowana mięsem.
Papryka faszerowana mięsem
SKŁADNIKI:
- 300 g mięso mielone
- 100 g sera feta
- świeża bazylia
- 5 sztuk papryki
- 1 sztuka cebuli
- 100 g kaszy kuskus
- 1 pęczek natki pietruszki
- 20 g żółtego sera
PRZYGOTOWANIE:
Kuskus przygotuj według wskazówek umieszczonych na opakowaniu. 4 papryki umyj i odetnij z każdej z nich wierzch grubości ok. 1 cm. Ostatnią paprykę pokrój w drobną kostkę. Mięso przesmaż z pokrojoną w kostkę cebulą na oliwie – duś na wolnym ogniu ok. 10 minut. Do mięsa dołóż posiekaną paprykę, kuskus oraz pokruszoną fetę – wymieszaj. Następnie farsz nałóż do każdej z papryk. Natkę posiekaj drobno. Ser żółty zetrzyj na tarce i wymieszaj z natką – posyp wierzch nafaszerowanych papryk. Faszerowane papryki ułóż w naczyniu żaroodpornym i wstaw do nagrzanego piekarnika. Zapiekaj w temp 180 °C przez ok. 45 minut. Udekoruj listkami bazylii.
Piersi z kurczaka w cieście francuskim
SKŁADNIKI:
- 1 sztuka piersi z kurczaka
- przyprawa do pikantnego kurczaka
- ciasto francuskie
- 100 g pomidorków cherry
- 100 g niebieskiego sera pleśniowego
- 100 g suszonych pomidorów
- 1 żółtko
- 2 sztuki ząbków czosnku
- suszony tymianek
- 20 ml oliwy
PRZYGOTOWANIE:
Pierś z kurczaka pokrój w paski i oprósz przyprawą do pikantnego kurczaka. Suszone pomidory pokrój w paski, czosnek w plastry. Rozgrzej oliwę na patelni i usmaż kurczaka, dodając po chwili czosnek oraz pomidory. Mięso odsącz z nadmiaru tłuszczu, odkładając je na ręczniki papierowe, przestudź. Z ciasta francuskiego wykrój prostokąty. Wymieszaj żółtka z łyżką wody i szczyptą soli do smaku. Następnie każdy prostokąt posmaruj masą żółtkową. Z pozostałego ciasta wykrój cienkie paski, nałóż je na oba dłuższe boki prostokątów i także posmaruj żółtkiem. Przełóż ciasto na blaszkę wyłożoną pergaminem. Na przygotowane ciasto francuskie wyłóż przesmażonego kurczaka, ćwiartki pomidorków cherry i pokruszony ser pleśniowy. Posyp je tymiankiem lub ziołami prowansalskimi. Piecz w nagrzanym do 180ºC piekarniku przez około 20 minut.
Co zrobić na przekąski na imprezę? 3 propozycje dla każdego
Pizza sticks
Pizza to danie, który uwielbia praktycznie każdy. My podamy Ci przepis na przekąski na imprezę, która będzie smakowała dosłownie każdemu. To danie przygotujesz jedynie w 25 minut!
SKŁADNIKI:
- ¼ szklanki oliwy z oliwek z
- pierwszego tłoczenia (60 ml)
- ½ łyżeczki czosnku w proszku
- ½ łyżeczki włoskiej przyprawy
- mąka uniwersalna
- opakowanie ciasta do pizzy
- 40 plasterków pepperoni
- 2 łyżki startego parmezanu
- ulubione sosy do pizzy
PRZYGOTOWANIE:
Zanurz drewniane patyczki do szaszłyków w wodzie na co najmniej 30 minut, aby zapobiec poparzeniu. Rozgrzej piekarnik do 200˚C i wyłóż trzy blachy do pieczenia (lub tyle, ile będziesz potrzebować) papierem do pieczenia miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, czosnek w proszku i włoską przyprawę. Odłóż na bok. Rozwałkuj ciasto do pizzy na lekko posypanej mąką stolnicy i pokrój na 8 pasków. Złóż 5 kawałków pepperoni na ćwiartki i nakręć na patyczek, pozostawiając ok. 2,5-centymetrowe odstępy. Powtórz, aby w sumie uzyskać 8 szaszłyków. Zaczynając od szpiczastego końca szpikulca, owijaj pasek ciasta wokół pepperoni, dociskając dobrze i ułóż na przygotowanym blasze do pieczenia. Powtórz z pozostałymi szaszłykami.
Ser w cieście
Mini serki w chrupiącym cieście — brzmi przepysznie! Dzięki małym rozmiarom przekąska będzie łatwa do zjedzenia, podczas każdej imprezy. Do przygotowania serków, potrzebujesz tylko 15 minut.
SKŁADNIKI:
- około 220 g żółtego sera
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mleka
- 3/4 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki chili w proszku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 szczypta sody oczyszczonej
- 1 szczypta proszku do pieczenia
- mąka pszenna do obtaczania
- olej do głębokiego smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Ser pokrój w słupki przypominające grubsze frytki ziemniaczane, następnie przygotuj ciasto. Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki minimum na 1 godzinę Po tym czasie w głębokiej patelni/garnuszku/rondelku rozgrzej olej. Kawałki sera dokładnie obtocz w gęstym cieście i następnie w mące. Smaż do momentu, aż ciasto ładnie się zarumieni.
Nachos
A teraz jedna z najprostszych przekąsek, czyli nachos. Wystarczy, że wsypiesz nachosy do dużej miski. Dla urozmaicenia polej je podgrzanym sosem serowym lub postaw obok w miseczce. Twoi goście będą zachwyceni!
Karnawał i ostatki to świetna okazja, by urządzić domówkę. Przekąski na imprezę to gwarancja udanej zabawy. Mamy nadzieję, że podane przez nas propozycje przekąsek wykorzystasz na swojej imprezie. Jest wiele możliwości ich wykonania, możesz dowolnie modyfikować składniki, a dzięki temu przygotować jak najlepsze menu karnawałowe, które trafi w gusta Twoich gości będzie cieszyć się powodzeniem. Udanej zabawy!
Pozostaw komentarz