Spis treści
TogglePojemniki na żywność — jakie wybrać?
Pojemniki na żywność zapewniają użytkownikom wiele korzyści i są istotną częścią codziennego życia. Do tworzenia tego rodzaju opakowań wykorzystuje się różnorodne materiały. Jednym z nich jest szkło, które jest bardzo powszechne, jednak istnieją inne, alternatywne opcje. Najczęściej spotykane materiały, z których wykonane są pojemniki na żywność to:
Tworzywo sztuczne – najpopularniejsze i powszechnie wykorzystywane. Używane do śniadania do szkoły lub pracy, przekąsek na wycieczkę, otwartego sera lub wędliny. Są tanie i łatwe w utrzymaniu w czystości.
Stal – takie opakowania są bardzo eleganckie i modne. Trzyma się w nich makarony i kasze, ale także suche przekąski, np. ciastka. Stal zapobiega z jednej strony wydostawaniu się zapachów, z drugiej zaś przenikaniu do wnętrza innych. Są wodoszczelne.
Szkło – wykorzystywane jest do przechowywania przypraw, kawy, produktów sypkich czy innych, które mogłyby przejąć zapach plastiku. Zabezpieczają żywność w większym stopniu i zapobiegają utracie świeżości czy zwietrzeniu.
Silikon – bardziej popularny i wydajny od plastiku. Używany do przechowywania żywności bieżącej, przeznaczonej do zjedzenia w ciągu dnia. W modnych lunchboxach może występować więcej komór. Opakowania są trwałe – nadają się do podgrzewania w kuchenkach mikrofalowych oraz mycia w zmywarkach.
Bezpieczne pojemniki na żywność — szkło czy plastik?
Pojemniki na żywność są bardzo praktyczne, trwałe i estetyczne, ale czy bezpieczne? Na rynku można spotkać pojemniki wykonane z różnych materiałów między innymi silikon, akryl, ceramika i metal. Każdy z materiałów ma swoje wady i zalety. Jednak pod względem funkcjonalności utrzymują się na tym samym poziomie. Weźmy pod lupę dwa najpopularniejsze materiały, czyli szkło i plastik. Rozważmy kwestię wpływu na środowisko naturalne i zdrowie użytkowników.
Pojemniki na żywność wykonane z tworzywa sztucznego
Te pojemniki na żywność są popularne, jeżeli chodzi o najczęstszy wybór. Jednak by wybrać najbezpieczniejsze, wato dokładnie zastanowić się nad rodzajem plastiku, z którego zostały one wykonane. Przy zakupie zwróć uwagę na kod umieszczony na spodzie opakowania. Składa się on z cyfr od 1 do 7. Oznacza on materiał wykorzystany do produkcji pojemnika.
Typ 1: Pudełka oznaczone kodem 1 wykonane są z politereftalanu etylenu (PET). Są dość bezpieczne i uważane za nieszkodliwe dla zdrowia. Jednak produkty wykonane z tego tworzywa są często używane jednorazowo. Ich powierzchnia jest zdolna do gromadzenia się bakterii i trudno je zabić zwykłą wodą do mycia. Plastik jest używany do produkcji butelek na wodę i napojów.
Typ 2: HDPE, czyli polietylen o wysokiej gęstości. Uważany jest za stosunkowo bezpieczny. Ma zdolność do wyczuwania zapachu i gromadzenia się bakterii na powierzchni jest stosunkowo niska. Wadą tego tworzywa jest jednak jego mleczny kolor. Niektórzy używają tego rodzaju plastiku do przechowywania wody, soku i mleka.
Typ 3: PVC, czyli polichlorek winylu to materiał, który jest odporny na uszkodzenia mechaniczne. Zachowuje jednocześnie giętkość i plastyczność. Mimo że ma bardzo wiele zalet, to nie nadaje się on do przechowywania żywności. W procesie spalania, a co za tym idzie podgrzewania wydziela niebezpieczne toksyny, a dodatkowo się odkształca.
Typ 4 i 5: Są dość podobne pod względem struktury i funkcji. Typ 4, czyli polietylen (LDPE) o małej gęstości. Często używany do produkcji wszelkiego rodzaju papieru pakowego oraz folii spożywczej. Typ 5, czyli pilipropylen (PP) nadaje się do produkcji plastikowych butelek i pojemników do przechowywania żywności. W rzeczywistości tego rodzaju tworzywa sztuczne są dość bezpieczne dla zdrowia ludzkiego.
Typ 6: Polistyren o skrócie PS jest podobny w zastosowaniu do typu 1, ponieważ używa się go do produkcji pojemników jednorazowego użytku. Jednak ten rodzaj plastiku zawiera toksyczne substancje, które mają wpływ na zdrowie człowieka. Pod wpływem wysokich temperatur, materiał ten może wsiąkać w żywność.
Typ 7: Jest to mieszanka poliwęglanu i BPA, czyli bisfenol. Jest to plastik używany do pakowania żywności i zawiera substancje, które nie mają żadnych korzyści zdrowotnych. BPA może przyczyniać się do rozwoju nowotworów i innych niebezpiecznych chorób.
Pojemniki na żywność wykonane ze szkła
Szklane pojemniki na żywność są nie tylko bezpieczne, ale i bardziej odporne na wysoką temperaturę. Zapewniają one dłuższy czas użytkowania. Mogą być wykorzystane do przechowywania zarówno ciepłej, jak i zimnej żywności o różnej konsystencji. Szkło absolutnie nie wchodzi w kontakt z żywnością. Nie wchłania zapachów, kolorów, nie zmienia smaku i wartości odżywczych żywności.
Szkło jest zdecydowanie bardziej bezpieczne i przyjazne środowisku naturalnemu. Może być w stu procentach poddane powtórnej przeróbce. Więcej o zaletach szklanych butelek i pojemników możesz przeczytać w naszym wpisie “Butelka szklana do wielokrotnego użytku — dlaczego warto z niej korzystać?”
Podsumowując szkło bezsprzecznie wygrywa z plastikiem, jeśli chodzi o bezpieczne przechowywanie żywności. Wybierając plastikowe pojemniki na żywność musisz zorientować się, jaki rodzaj tworzywa został wykorzystany. W przypadku szklanych opakowań nie ma takiej konieczności. Jeśli przy wyborze będziesz roztropny, nie narazisz się na szkodliwe działanie takich opakowań.
Jak przechowywać pojemniki na żywność
Pojemniki na żywność służą nam do przechowywania żywności, ale też do uporządkowania innych produktów niekoniecznie spożywczych. Nierzadko zdarza się jednak, że mamy je porozrzucane w szafkach i trudno jest nam je uporządkować. Mamy na to kilka sposobów:
By zachować porządek, warto zorganizować specjalną szufladę na przechowywanie pojemników na żywność. W takiej szufladzie możesz zamontować organizer na pokrywki lub stojak na talerze. Takie organizery na pokrywki możesz także zamontować na drzwiach szafki za pomocą specjalnego wieszaka. Podane przez nas propozycje bez problemu znajdziesz w naszym sklepie. Możesz dowolnie wybrać z różnych kształtów i wielkości. Wszystko po to, aby rozwiązanie jak najbardziej dopasowało się do Twoich potrzeb oraz kuchni. Do uporządkowania pojemników możesz także użyć specjalnych organizerów czy też segregatorów do szuflad. Dobrym sposobem jest selekcja pudełek względem rozmiaru, uporządkowanie ich i włożenie do większego pojemnika lub kosza.
Pojemniki na produkty suche/sypkie
Co użyć do przechowywania produktów sypkich i śniadaniowych? Doskonale sprawdzą się do tego pojemniki z pokrywą dozującą. Dzięki takim pojemnikom na żywność możesz dokładnie zobaczyć to, co przechowujesz. Zyskasz porządek, a do tego ładnie wyglądającą półkę.
Do przechowywania mąki, soli czy cukru najlepiej nadadzą się pojemniki na żywność ceramiczne. Wyglądają estetycznie, mają różne wzory i kolory, co pozwala na dopasowanie ich do każdego rodzaju wnętrza. Takie opakowania będą świetnie prezentować się na blacie kuchni. Produkty w nich przechowywane zachowają swoją świeżość przez długi czas. Dzięki temu, że nasze pojemniki na żywność są szczelne. Stworzysz także barierę, dzięki której zapachy przypraw nie będą się ze sobą mieszały. Możesz wybierać spośród małych słoiczków na przyprawy oraz wysokich zestawów pojemników, które mają różne pojemności.
Jakie pojemniki na żywność do lodówki?
Odpowiednie przechowywanie produktów spożywczych pozwala dłużej cieszyć się ich świeżością. Bez wątpienia najlepszym miejscem do takiego przechowywania jest lodówka. Wewnątrz niej panuje różna temperatura, która dopasowana jest do konkretnych produktów spożywczych. Warto wtedy zaopatrzyć się w różnego rodzaju organizery do lodówki, które ułatwią Ci zachowanie porządku.
Na drzwiach lodówki jest przeważnie najcieplej, ponieważ temperatura wynosi od 10 do 12 stopni. Na niewielkich półeczkach ustawia się najczęściej mleko, keczup czy jajka, które możesz przechowywać w wygodnych pojemnikach. Znajdziesz je w naszym sklepie i z łatwością dopasujesz do swoich potrzeb. Wyposażone są w stojaki, dzięki którym przechowywanie zawartości, jak i jej przenoszenie jest niezwykle proste. Możesz dobrać je pod względem wielkości i materiałów takich jak szkło lub tworzywo.
Na samym dnie, w szufladach umieszcza się warzywa i owoce. Warto wtedy wyłożyć taką półkę papierem lub ręcznikiem papierowym co pozwala zachować większą higienę. Dodatkowo możesz podzielić taką szufladę specjalnym organizerem do lodówki. W jednym pojemniku możesz trzymać same warzywa, a w drugim owoce. Oprócz tego możesz wybrać pojemnik na warzywa o pojemności aż 12 l. Nie dość, że pomoże Ci w organizacji wnętrza lodówki to zaopatrzony jest w regulowaną wentylację. Dzięki niej produkty zachowają dłużej swoją świeżość.
Na środkowej półce temperatura wynosi przeważnie ok. 5°C. W specjalnych pojemnikach na żywność trzyma się w niej wędliny, mięso, pozostałości z obiadu i zupę. Przechowując wędliny warto zaopatrzyć się w kilkupoziomowe pojemniki na żywność. Pozwolą zachować świeżość produktów na dłużej i zaoszczędzą miejsce w Twojej lodówce. Takie pojemniki sprawdzą się także podczas wyjazdów i pikników. Możesz wtedy zaplanować cały lunch w jednym pojemniku.
Na najwyższej półce panuje temperatura zbliżona do 8°C. Zaleca się na niej trzymać produkty mleczne i nabiał, takie jak masło czy sery. W tym przypadku również doskonale sprawdzą się piętrowe pojemniki na żywność. Dzięki nim ser nie stwardnieje i dłużej zachowa świeżość.
Chcąc zorganizować i uporządkować przestrzeń w kuchni przydadzą się pojemniki do przechowywania żywności. Pomogą one nie tylko przechowywać produkty w kuchennych szafkach, ale też gotowe potrawy w lodówce. Dzięki pojemnikom unikniesz przedwczesnego marnowania żywności, rozsypywania produktów podczas ich używania oraz zachowasz porządek w szafkach. Wybierając nasze pojemniki stawiasz na bezpieczeństwo i najwyższą jakość. Dostępne są pojedynczo lub w zestawach, zawierających zróżnicowane pojemności i kształty. Wszystkie charakteryzują się brakiem zawartości szkodliwego BPA co bezpośrednio m a znaczenie w kontakcie z żywnością.
Pozostaw komentarz